środa, 1 marca 2017

Bagietki pszenne- czterogodzinne


Bagietki pszenne czterogodzinne. 
Proste do zrobienia i cudownie zaskakują smakiem. 
Mała ilość drożdży lekko wydłuża proces wyrastania, ale dzięki temu nie czuć drożdży w bagietce. Stosunkowo duża zawartość wody powoduje, że bagietki są wilgotne w środku.  
Jest chrupiąca i mięciutka. Dzieci zjadły zanim zdążyły wystygnąć.


Przepis na trzy średnie bagietki
360 ml wody w temperaturze pokojowej
3 g suchych drożdży instant
498 g mąki uniwersalnej
5 g soli
Z podanych produktów zagnieść sprężyste klejące ciasto. 
Można mikserem z hakiem lub w maszynie do chleba. 
Proces zagniatania powinien trwać około 10 minut. 
Ciasto będzie klejące i dość luźne, nie dosypujcie mąki. 
Dobrze wyrobione ciasto będzie sprężyste i gładkie, ale nadal może być lekko klejące.
Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski i zawinąć szczelnie- odstawić na około 45 minut. 
Po tym czasie ciasto powinno lekko urosnąć, ale nie podwoi jeszcze swojej objętości. Wyjmijcie ciasto z miski na stolnice i złóżcie jak kopertę, następnie włóżcie do miski na około 45 minut. 
Przy drugim wyrastaniu powinny być już widoczne pęcherzyki 
powietrza, a ciasto powinno znacznie urosnąć. Wyjąć ciasto z miski na stolnice, podzielić na trzy równe części i zwinąć bagietkę.  
Tu możecie zobaczyć jak to się robi. 
Pozostawić w ciepłym miejscu aby bagietki wyrosły - powinny ładnie się napuszyć. 
Nagrzać piekarnik do 230 stopni. 
Bagietki przed samym pieczeniem przeciąć wzdłuż ostrym nożem, lub żyletką. Piec około 20 minut. Spryskać wodą przed samym pieczeniem. 
Na dno piekarnika połóżcie żeliwną patelnie, lub inne naczynie odporne na temperaturę i wypełnijcie lodem lub wodą.  Wystudzić na kratce. 
Do pieczenia użyłam specjalnych foremek do bagietek - są one powszechnie dostępne.
Przepis pochodzi z książki Lauren Chattman -"Domowy wypiek chleba"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz