wtorek, 28 marca 2017

Scones - angielskie bułeczki


Scones to nasza miłość od pierwszego kęsa.
Pierwszy raz jedliśmy je w Rottingdean w malutkiej niepozornej kawiarence. Umiejscowiona była w malutkim domku-rozpadającym się domku, który miał ponad 100 lat. 
Pachniało tam "sconsami", które były na miejscu pieczone i pyszną angielską herbatą. Idealna kawiarenka na Five O'clock
Scones podawane są bardzo często z konfiturą i bitą śmietaną. 
W domu dzieci zajadają je z domową nutella lub dżemem i twarożkiem.

Przepis na 10 dużych bułeczek
100 g zimnego masła
400 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/2 łyżeczki soli
60 g cukru
2 jajka
140 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
otarta skórka z jednej cytryny
Możecie dodać rodzynki 
Z masła zagnieść szybko ciasto, dodając proszek do pieczenia, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny i jajka rozbełtane z mlekiem. (zostawcie sobie trzy łyżki do posmarowania bułeczek).
Rozwałkować na około 1- 2 cm i wycinać okrągłe placuszki. Posmarować rozbełtanym w mleku jajkiem. 
Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut na złoty kolor. Wystudzić na kratce albo zjeść na ciepło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz