czwartek, 30 marca 2017
Cytrynowo-różane wegańskie bezy
Są pyszne !
Tak pyszne, że nawet rasowy mięsożerca nie zorientował się, że nie ma tu grama białek.
Bez jajek, bez mąki ! Aromat różany i sok z cytryny, a także odrobina barwnika różanego.
Jedna puszka ciecierzycy. Ciecierzyce odkładacie (będzie przepis na pyszny domowy humus) a wykorzystujemy tylko wodę, w której była ciecierzyca.
Potrzebujecie:
1 puszka ciecierzycy
200 g cukru drobnego
kilka kropel olejku różanego
1 łyżeczka soku z cytryny
kilka kropel barwnika różanego.
Odlaną wodę z puszki
( będzie około 150 g) wlewamy do miski. Miksujemy aż zrobi się sztywna piana- identyczna jak ta z białek. Miksując cały czas dodajemy cukier. Cukier dodajemy łyżka po łyżce, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Jak piana będzie sztywna dodajemy aromat różany, sok z cytryny i barwnik.
Używając rękawa cukierniczego wyciskamy ozdobne ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarnik w temperaturze 150 stopni około 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzajcie czy ciasteczka się upiekły (długość pieczenia zależy od piekarnika)
Polecam !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz