To ciasto zaliczamy do klasyki angielskiej.
Znajdziecie je na wyspach, w każdej szanowanej cukierni.
Smaczne cytrynowe. Ciasto babkowe, ale soczyste, z chrupiącą skórką. Zaskoczy Was smakiem. Polecam.
Przepis na małą foremkę keksową.
200 g mąki pszennej uniwersalnej
170 g miękkiego masła
170 g drobnego cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
skórka otarta z dwóch cytryn
Poncz do nasączenia
Sok wyciśnięty z dwóch cytryn
100 g cukru
Utrzeć miękkie masło z cukrem na puszysta masę, następnie dodać po jednym jajku, ucierając dokładnie.
Dodać skórkę z cytryn.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą maślaną. Nie ucierać- zamieszać do połączenia.
Przelać do wysmarowanej i wysypanej mąką keksówki, i piec w temperaturze 160-170 stopni około 50 minut.
Do suchego patyczka.
Po upieczeniu od razu wyjąć z formy i ponakłuwać patyczkiem. Nasączyć dokładnie ciasto ponczem i na koniec posmarować całość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz