wtorek, 14 marca 2017

Brigadeiro- Brazylijski deser


Brigadeiro- niesamowicie popularny w Brazylii. 
Deser, ciasto czy czekoladki- różnie jest podawany. 
Jedno jest pewne, jest pyszny! Dla czekoholików i  wszystkich tych którzy lubią słodycze.

Przepis powstał w 1940 roku na cześć Eduarda Gomes'a brazylijskiego polityka i żołnierza. To właśnie jego przydomek "Brigadeiro" stał sie nazwą ciasta.
Można podać jako ciasto i kroić przed samym podaniem. 
Można wlać do pucharków i wyjadać łyżeczką, a można zrobić urocze kuleczki, obsypać ulubioną posypką. 
Nie kruszą się, można je włożyć w ozdobne papilotki, albo do pudełeczka.
Proste do wykonania.
Zrobiłam z prażonym sezamem i z kruszoną czekoladą.

Przepis na około 30 małych kulek.
1 Puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 łyżki dobrego kakao
50 g masła
posypka

Na małym ogniu podgrzewać mleko, masło i przesiane kakao. 
Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje
(około 5-9 minut) aż podczas mieszania będzie widać dno garnuszka. 
Wylać na papier do pieczenia i schłodzić. 

Jak schłodzi sie formować kuleczki (warto posmarować dłonie rozpuszczonym masłem)
Obsypać ulubioną posypką i schłodzić w lodówce 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz