poniedziałek, 27 marca 2017
Kokosowe babeczki z kremem z białej czekolady
Babeczki kokosowe. Eleganckie i bogate w smaku.
Słodkie jak to babeczki z kremem tym bardziej, że krem jest z białej czekolady.
Z prażonym kokosem i dżemem malinowym.
Można się w nich zakochać
Na około 14 babeczek
120 g mąki pszennej
3 jajka
150 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru do wypieków
70 g wiórków kokosowych
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu kokosowego
Dodatkowo
Połowa szklanki dżemu malinowego
70 g wiórków kokosowych podprażonych na suchej patelni
14 sztuk ulubionych pralinek ( miałam ferrero rocher)
Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać, przesiać i połączyć z wiórkami kokosowymi.
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem.
Dodawać po jednym jajku dokładnie miksując. Dodać przesianą mąkę, aromat kokosowy i wymieszać łyżką do połączenia.
Foremki do babeczek, lub blaszkę wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.
Piec w temperaturze 170 stopni 25 minut- sprawdzając patyczkiem.
Krem z białej czekolady
Najlepiej zrobić go kilka godzin wcześniej, aby masa na krem dobrze się schłodziła
230 g białej czekolady pokruszonej lub pokrojonej
300 ml śmietany kremówki
Śmietanę kremówkę podgrzać -ale nie doprowadzać do wrzenia- dodać pokruszoną czekoladę. Odstawić na kilka minut, następnie wymieszać aby dokładnie połączyła się ze śmietaną.
Wystudzić porządnie (najlepiej kilka godzin w lodówce)
Upieczone i wystudzone babeczki delikatnie wydrążyć w środku.
Wypełnić dżemem.
Masę kremową zmiksować na gładki i stabilny krem.
Używając rękawa cukierniczego i ozdobnej tylki w kształcie gwiazdki, ozdobić babeczki. Posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ozdobić pralinką. Smacznego
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz