czwartek, 5 października 2017

Tarta marcepanowo-śliwkowa z migdałami i orzechami


Tak jesiennie dziś u nas. Wieje wiatr zrzucając resztę liści z drzew. Tarta marcepanowo-śliwkowa na pewno poprawi Wam nastrój. 
Nie jest przesłodzona, ale intensywnie migdałowo-orzechowa.
Użyłam orzechów pekan, ale możecie dodać swoje ulubione, lub pominąć. Szybko ją zrobicie i jeśli lubicie marcepan ta tarta Was po prostu uwiedzie. 
Polecamy cała nasza rodziną, wraz z zachwyconymi przyjaciółmi ;)

Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany
Na formę okrągłą o rozmiarze 24 cm będziecie potrzebować
Kruchy spód
150 g mąki pszennej
50 g mielonych migdałów
30 g cukru pudru
100 g zimnego masła
1 całe jajko
Z wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto, owinąć folią i schować do lodówki na 40-60 minut
Okrągłą formę posmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. Schłodzony spód rozwałkować i przenieść na formę. Ponownie schłodzić około 30 minut. Schłodzone ciasto posypać mielonymi migdałami i wyłożyć na to papier do pieczenia a następnie ceramiczne kulki, które obciążą ciasto, aby nie wyrosło (możecie użyć ryżu lub fasoli). Piec w nagrzanym piekarniku -200 stopni Celsjusza około 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i dopiec jeszcze na złoty kolor - około 7 minut.
Masa marcepanowa
200 g marcepanu startego na tarce o grubych oczkach.
2 jajka
90 g miękkiego masła
30 g drobnego brązowego cukru
kilka kropel aromatu migdałowego
3 łyżki mąki pszennej
Starty marcepan połączcie z resztą produktów i zmiksujcie na gładką masę.
Będziecie jeszcze potrzebowali 
7 dużych śliwek
3 łyżki płatków migdałowych 
2 łyżki orzechów

Wykonanie
Na upieczoną tartę wyłóżcie całą masę marcepanową. 
Poukładajcie śliwki rozcięciami do góry, posypcie migdałami i orzechami. 
Pieczcie w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut. Następnie wystudźcie. Powodzenia

2 komentarze: