czwartek, 5 października 2017
Razowy makaron z wędzonym boczkiem, cukinią, chilli i parmezanem
Nie macie pomysłu na obiad? Wystarczy kilkanaście minut a będziecie zajadać się pysznym makaronem.
Ekspresowy, pełnowartościowy obiad!
Możecie modyfikować dodatki według własnych upodobań.
Do zrobienia tego makaronu będziecie potrzebowali
1/2 paczki makaronu razowego
2 małe cukinie
1 papryczkę chilli
2 ząbki czosnku
1 małą cebulkę dymkę
150 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
2 ząbki czosnku
parmezan do smaku
natkę pietruszki odrobinę świeżej kolendry
około 1/2 - 3/4 szklanki śmietany kremówki
2 duże łyżki twarogu typu quark, lub gładkiego twarożku kanapkowego.
Wstawcie do gotowania wodę jak zacznie wrzeć wsypcie makaron.
Ugotujcie tak aby był al dente.
Podsmażcie boczek na rumian, dodajcie cebulkę posiekaną w kostkę, zmiażdżony czosnek i posiekaną drobniutko papryczkę chilli. Podsmażcie krótko i dodajcie pokrojoną w kostkę (duża kostkę) cukinie. Podduście chwilkę często mieszając, tak aby cukinia była miękka, ale w ciąż chrupiąca. Dodajcie śmietanę kremówkę i krótko zagotujcie. Nie sólcie, bo boczek jest dość słony. Posiekajcie zioła i dodajcie. Jeśli sos jest za rzadki dodajcie twarożek. Doprawcie według własnych upodobań. Do sosu dodajcie ugotowany i odcedzony makaron. Zamieszajcie, zetrzyjcie parmezan i odstawcie na około 5 minut, tak aby makaron wchłonął sos.Smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz