Nie jest skomplikowana a kolorem i smakiem Was zaskoczy.
Będziecie potrzebowali około
100 gram sałaty- ja użyłam sałaty w paczce , był to mix sałat.
1/2 niedużego dojrzałego granatu
3 dojrzałe figi
60 gram gorgonzoli
Ponad to
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
3 łyżki orzechów pekan, lub włoskich
1/2 łyżki miodu
Orzechy pokruszcie z grubsza i podprażcie na suchej patelni. Następnie polejcie miodem i posypcie chili . Mieszając intensywnie- potrząsając patelnią, aby orzechy równomiernie pokryły się miodem i chilli. Zdejmijcie z patelni.
Dresing
1/4 szklanki oleju(użyłam oleju sezamowego jasnego)
sok z cytryny (do smaku)
1/2 łyżki miodu, lub więcej do smaku
szczypta soli
1/2 łyżki płatków chilli-dodajcie więcej lub mniej jak lubicie.
Wszystkie składniki na sos włóżcie do słoiczka i potrząsając zmieszajcie dokładnie. Pamiętajcie że ser gorgonzola jest intensywny w smaku i dość słony.
Wykonanie:
Sałatę przełóżcie do miski. Figi pokrójcie na grubsze kawałki- mogą być ósemki. Pokruszcie drobno gorgonzole. Delikatnie wymieszajcie wszystkie składniki, posypcie pestkami granatu i orzechami. Dresingiem polewajcie bezpośrednio przed podaniem. Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz