niedziela, 8 października 2017

Torcik śliwkowy z odrobiną cynamonu.


Zastanawiałam się jak będzie smakował torcik z kremem śliwkowym. Śliwki pieczone w piekarniku następnie przetarte przez sitko. Zaskakujący smak. Przyjaciołom bardzo smakował. 
Spróbujcie koniecznie to jesienne i bardzo nietuzinkowe połączenie. 


Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. 
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części.

Przepis na krem śliwkowy.
500 g śliwek 
2/3 szklanki cukru (do smaku - dodajcie więcej lub mniej)
300 g śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
2 łyżeczki żelatyny.
1/2 łyżeczki cynamonu

 Śliwki umyć, usunąć pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze, i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 do 20 minut - sprawdzajcie, śliwki powinny być miękkie i rozpadające, ale nie przypalone. Jeszcze ciepłe przetrzeć przez sitko, połączyć z cukrem i zamieszać do rozpuszczenia cukru. Żelatynę zalejcie odrobiną wody i odstawcie aby napęczniała - około 10 minut. Następnie połączcie z  przetartymi śliwkami. Zamieszajcie dokładnie do rozpuszczenia żelatyny - pamiętając aby nie gotować. Przestudzić.
Śmietanę przełożyć do misy miksera i zacząć ubijać, dodając przestudzony mus śliwkowy. Dodajcie cynamon.
Krem powinien być gęsty i gładki.
Przygotujcie poncz 
1/2 szklanki wody z cytryną i cukrem. Ja użyłam mocny alkohol. 

Krem maślany do posmarowania tortu
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
400 g miękkiego masła
sok z cytryny
Barwnik spożywcze w trzech kolorach
czerwonym niebieskim i fioletowym
Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem. 
Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru, dodać sok z cytryny. Schłodzić.
W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut)
Składanie tortu
Pierwszy blat biszkoptowy umieścić na podstawce i nasączyć. Następnie posmarować kremem i w taki sposób przełożyć cały biszkopt. Schłodzić w lodówce co najmniej 1-2 godziny. 
Następnie dokładnie posmarować tort masą maślaną i ponownie schłodzić. W tym czasie pozostałą część kremu podzielcie na trzy miseczki i do każdej dodajcie po kilka kropel barwnika, dokładnie wymieszajcie. Na schłodzony tort wyłóżcie - tuż przy samej górze- po odrobinie kremu w tej kolejności - czerwony, niebieski, fioletowy. Posmarujcie tak dookoła. Używając packi cukierniczej rozsmarujcie kolorowy krem kierując się ku dołowi. Następnie posmarujcie górę używając naprzemiennie kolorów. Ozdóbcie według pomysłu. Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz