Spróbujcie koniecznie to jesienne i bardzo nietuzinkowe połączenie.
Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części.
Przepis na krem śliwkowy.
500 g śliwek
2/3 szklanki cukru (do smaku - dodajcie więcej lub mniej)
300 g śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
2 łyżeczki żelatyny.
1/2 łyżeczki cynamonu
Śliwki umyć, usunąć pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze, i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 do 20 minut - sprawdzajcie, śliwki powinny być miękkie i rozpadające, ale nie przypalone. Jeszcze ciepłe przetrzeć przez sitko, połączyć z cukrem i zamieszać do rozpuszczenia cukru. Żelatynę zalejcie odrobiną wody i odstawcie aby napęczniała - około 10 minut. Następnie połączcie z przetartymi śliwkami. Zamieszajcie dokładnie do rozpuszczenia żelatyny - pamiętając aby nie gotować. Przestudzić.
Śmietanę przełożyć do misy miksera i zacząć ubijać, dodając przestudzony mus śliwkowy. Dodajcie cynamon.
Krem powinien być gęsty i gładki.
Przygotujcie poncz
1/2 szklanki wody z cytryną i cukrem. Ja użyłam mocny alkohol.
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części.
Przepis na krem śliwkowy.
500 g śliwek
2/3 szklanki cukru (do smaku - dodajcie więcej lub mniej)
300 g śmietany kremówki
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
2 łyżeczki żelatyny.
1/2 łyżeczki cynamonu
Śliwki umyć, usunąć pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze, i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 do 20 minut - sprawdzajcie, śliwki powinny być miękkie i rozpadające, ale nie przypalone. Jeszcze ciepłe przetrzeć przez sitko, połączyć z cukrem i zamieszać do rozpuszczenia cukru. Żelatynę zalejcie odrobiną wody i odstawcie aby napęczniała - około 10 minut. Następnie połączcie z przetartymi śliwkami. Zamieszajcie dokładnie do rozpuszczenia żelatyny - pamiętając aby nie gotować. Przestudzić.
Śmietanę przełożyć do misy miksera i zacząć ubijać, dodając przestudzony mus śliwkowy. Dodajcie cynamon.
Krem powinien być gęsty i gładki.
Przygotujcie poncz
1/2 szklanki wody z cytryną i cukrem. Ja użyłam mocny alkohol.
Krem maślany do posmarowania tortu
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
400 g miękkiego masła
sok z cytryny
Barwnik spożywcze w trzech kolorach
czerwonym niebieskim i fioletowym
Barwnik spożywcze w trzech kolorach
czerwonym niebieskim i fioletowym
Wsypać cukier puder do garnka i zalać mlekiem.
Zagotować tylko do rozpuszczenia cukru, dodać sok z cytryny. Schłodzić.
W misie miksera ubić masło na puszystą masę. Do puszystego masła, cały czas miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała (około 4 - 6 minut)
Składanie tortu
Pierwszy blat biszkoptowy umieścić na podstawce i nasączyć. Następnie posmarować kremem i w taki sposób przełożyć cały biszkopt. Schłodzić w lodówce co najmniej 1-2 godziny.
Następnie dokładnie posmarować tort masą maślaną i ponownie schłodzić. W tym czasie pozostałą część kremu podzielcie na trzy miseczki i do każdej dodajcie po kilka kropel barwnika, dokładnie wymieszajcie. Na schłodzony tort wyłóżcie - tuż przy samej górze- po odrobinie kremu w tej kolejności - czerwony, niebieski, fioletowy. Posmarujcie tak dookoła. Używając packi cukierniczej rozsmarujcie kolorowy krem kierując się ku dołowi. Następnie posmarujcie górę używając naprzemiennie kolorów. Ozdóbcie według pomysłu. Powodzenia.
Składanie tortu
Pierwszy blat biszkoptowy umieścić na podstawce i nasączyć. Następnie posmarować kremem i w taki sposób przełożyć cały biszkopt. Schłodzić w lodówce co najmniej 1-2 godziny.
Następnie dokładnie posmarować tort masą maślaną i ponownie schłodzić. W tym czasie pozostałą część kremu podzielcie na trzy miseczki i do każdej dodajcie po kilka kropel barwnika, dokładnie wymieszajcie. Na schłodzony tort wyłóżcie - tuż przy samej górze- po odrobinie kremu w tej kolejności - czerwony, niebieski, fioletowy. Posmarujcie tak dookoła. Używając packi cukierniczej rozsmarujcie kolorowy krem kierując się ku dołowi. Następnie posmarujcie górę używając naprzemiennie kolorów. Ozdóbcie według pomysłu. Powodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz