wtorek, 11 kwietnia 2017
Wielkanocne babeczki cytrynowe
Proste, smaczne, szybkie i aromatyczne.
Można nasączyć je sokiem cytrynowym.
Ślicznie będą wyglądały w koszyczku, lub jako smaczna ozdoba na świątecznym stole.
Do ich zrobienia użyłam silikonowych foremek, których nie trzeba niczym smarować.
Polecam wam takie foremki.
Możecie użyć zwykłych foremek na muffinki.
Na około 12 babeczek
1 szklanka mąki
60 g masła (miękkiego)
2 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru drobnego
6 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
szczypta soli
sok z jednej cytryny i otarta skórka z dwóch cytryn
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać i odstawić.
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, miksując za każdym razem dokładnie.
Dodać skórkę cytrynową. Następnie suche, przesiane produkty na zmianę z jogurtem naturalnym, i sokiem z cytryny.
Zamieszać łyżką tylko do połączenia.
Wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Sprawdzajcie czy są gotowe używając patyczka.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Można oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynowym lukrem.
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki
Lukier cytrynowy
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku cytrynowego
Wymieszać puder z sokiem cytrynowym. Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodajcie więcej soku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz