Proste, smaczne, szybkie i aromatyczne.
Można nasączyć je sokiem cytrynowym.
Ślicznie będą wyglądały w koszyczku, lub jako smaczna ozdoba na świątecznym stole.
Do ich zrobienia użyłam silikonowych foremek, których nie trzeba niczym smarować.

Możecie użyć zwykłych foremek na muffinki.
Na około 12 babeczek
1 szklanka mąki
60 g masła (miękkiego)
2 jajka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2/3 szklanki cukru drobnego
6 łyżek jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
szczypta soli
sok z jednej cytryny i otarta skórka z dwóch cytryn
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól przesiać i odstawić.

Dodać skórkę cytrynową. Następnie suche, przesiane produkty na zmianę z jogurtem naturalnym, i sokiem z cytryny.
Zamieszać łyżką tylko do połączenia.
Wypełnić foremki do 2/3 wysokości.
Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Sprawdzajcie czy są gotowe używając patyczka.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Można oprószyć cukrem pudrem, albo polać cytrynowym lukrem.
Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki
Lukier cytrynowy
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku cytrynowego
Wymieszać puder z sokiem cytrynowym. Jeśli lukier jest zbyt rzadki- dodajcie więcej cukru pudru, jeśli za gęsty dodajcie więcej soku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz