piątek, 14 kwietnia 2017
Sos żurawinowo imbirowy do mięsa i serów
Sos żurawinowy łatwy do przygotowania. Kwaskowato- winno-słodki. Imbir i pieprz dodają lekkiej ostrości.
Aromatyczny niezwykle.
Będzie pięknym i smacznym dodatkiem do pieczystych na wielkanocnym stole.
Można użyć świeżych żurawin, lub jak w moim przypadku mrożonych.
Można użyć świeżego imbiru bądź mielonego.
Na słoiczek sosu potrzebujemy
200 g żurawiny mrożonej
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (można dodać mniej lub więcej)
1/3 szklanki wytrawnego białego wina
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (można dodać mniej lub więcej)
2 ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego ( jeśli macie ziarna kardamonu, wyłuskajcie z niego drobniutkie ziarenka)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 gwiazdki anyżu ( można pominąć)
kilka łyżek miodu( do smaku - sos powinien być winno słodko kwaskowaty)
otarta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Żurawinę wsypać do rondelka dodać wszystkie składniki.
Krótko zagotować. Doprawić do swoich smaków.
Nie gotujcie długo żurawiny- straci swój piękny kolor i zrobi się niesmaczna. Zmiksować wszytko. Jeśli dodaliście gwiazdkę anyżu wyjmijcie ją przed miksowaniem. Lubie czuć kawałki żurawin więc nie miksuje na gładką masę.
Podawać na ciepło lub zimno.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz