piątek, 14 kwietnia 2017

Sos żurawinowo imbirowy do mięsa i serów



Sos żurawinowy łatwy do przygotowania. Kwaskowato- winno-słodki. Imbir i pieprz dodają lekkiej ostrości. 
Aromatyczny niezwykle. 
Będzie pięknym i smacznym dodatkiem do pieczystych na wielkanocnym stole.
Można użyć świeżych żurawin, lub jak w moim przypadku mrożonych. 
Można użyć świeżego imbiru bądź mielonego. 



Na słoiczek sosu potrzebujemy
200 g żurawiny mrożonej
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (można dodać mniej lub więcej)
1/3 szklanki wytrawnego białego wina
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (można dodać mniej lub więcej)
2 ziarenka kardamonu lub szczypta mielonego ( jeśli macie ziarna kardamonu, wyłuskajcie z niego drobniutkie ziarenka)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
1/2 gwiazdki anyżu ( można pominąć)
kilka łyżek miodu( do smaku - sos powinien być winno słodko kwaskowaty)
otarta skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny

Żurawinę wsypać do rondelka dodać wszystkie składniki. 
Krótko zagotować. Doprawić do swoich smaków. 
Nie gotujcie długo żurawiny- straci swój piękny kolor i zrobi się niesmaczna.  Zmiksować wszytko. Jeśli dodaliście gwiazdkę anyżu wyjmijcie ją przed miksowaniem. Lubie czuć kawałki żurawin więc nie miksuje na gładką masę. 
Podawać na ciepło lub zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz