czwartek, 13 kwietnia 2017
Domowe karmelki - smak dzieciństwa.
Karmelki dla mnie to wspomnienie dzieciństwa.
W owych czasach w sklepie dostępne były albo landrynki, albo karmelki.
Czasem tato przynosił takie w brązowej puszce. Pyszne były.
W sieci znalazłam przepis na domowe karmelki, więc zaciekawiona zrobiłam.
Tak, te karmelki to smak mojego dzieciństwa!!! Spróbujcie i Wy !
Przepis na trzy foremki silikonowe.
250 g cukru
200 g śmietany kremówki
20 g masła
50 g miodu
laska wanilii
Wszystkie składniki włożyć do małego rondelka z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić i wyjąć nasionka. Nasionka przełożyć do rondelka ( laskę wanilii bez nasionek możecie włożyć do słoika z cukrem, aby cukier nabrał aromatu wanilii. Będziecie mieć domowy cukier waniliowy)
Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu.
Podgrzewać około 45 minut. Masa ściemnieje i zrobi się gęsta.
Jeśli odrobinkę masy karmelowej włożycie do miseczki z zimną wodą i masa stwardnieje, znaczy to że karmel gotowy.
Silikonowe foremki natłuśćcie olejem.
( Możecie przelać na folię spożywczą a gdy masa stwardnieje odrobinę, pokroić w kwadraty).
Przelejcie karmel do foremek. Jak ostygną włóżcie na 2 godziny do lodówki. Gotowe !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ekstra! Spróbuję zrobić !
OdpowiedzUsuńPolecam! Przepis łatwy tylko trzeba być cierpliwym .
OdpowiedzUsuń