sobota, 22 kwietnia 2017

Nagi tort oreo


Ostatnie kilka lat dużą popularnością cieszy się naked cake czyli nagi tort. 
Nagi bo jest nie posmarowany z wierzchu kremem.
Spróbowałam i ja i przyznam się szczerze, że niesłychaną frajdę sprawiło mi to.
Bardzo wdzięczny, bardzo smaczny i co ważne zrobi ten tort każdy, kto potrafi upiec biszkopt


Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm.

Biszkopt 
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Mąki wymieszać i przesiać. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając, następnie dodać żółtka- nie przestając ubijać. 
Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. 
Przełożyć do tortownicy. Tortownice wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia ( samo dno) boków nie smarujcie niczym, później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem.

Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy znaczy ze biszkopt gotowy)
Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić.
Krem waniliowy
300 ml schłodzonej śmietany kremówki
250 g mascarpone
3/4 małej puszki słodzonego mleka skondensowanego
Ziarenka z laski wanilii lub pasta waniliowa.

Śmietanę, mascarpone i wanilię przełożyć do misy miksera. Miksując na średnich obrotach wlewać mleko skondensowane. Miksować do uzyskania porządnej konsystencji ( Ma być stabilny krem)

Poncz do nasączenia
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru lub więcej jak lubicie
2 kieliszki wódki 
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć troszkę nie za dużo. Posmarować częścią kremu i z następnymi blatami biszkoptowymi zrobić to samo. Na wierzchu ostatniego blatu rozsmarować dokładnie krem i wyrównać. Lekko docisnąć ciasto i rozsmarować dookoła krem który wyciekł. Wyrównać. Schłodzić 1 godzinę w lodowce.

polewa czekoladowa

100 ml mleka skondensowanego słodkiego
180 g czekolady deserowej
130 g cukru
75 ml wody
10 g żelatyny

Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić .

Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili aż cukier całkowicie się rozpuści.  Odstawić z ognia. Dodać skondensowane mleko wymieszać i wsypać pokruszoną czekoladę. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Żelatynę podgrzać delikatnie ( nie gotować ) aż się rozpuści, dodać do masy czekoladowej dobrze wymieszać. Przetrzeć przez sitko. Schłodzić do temperatury 30-34 stopni.
Porządnie schodzone ciasto (lub włóżcie do zamrażarki na 10 minut) oblać czekoladą. Oblewać zaczynamy od środka zataczając krąg. Ozdobić według uznania. schłodzić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz