Miękki, biały chleb na tradycyjnym francuskim zaczynie.
Zadziwiająco delikatny, pachnący masłem. Używamy w tym przepisie pate fermentee dzięki czemu chleb zyskuje niepowtarzalną strukturę i charakter.
Dla nas chleb z wyższej półki, ale prosty w przygotowaniu.
Polecam na nadchodzące święta. Dodatkowo upiekłam go w doniczce, więc będzie pięknie ozdabiał nasz wielkanocny stół.
Tu znajdziesz jak przygotować doniczkę do pieczenia.
Pate fermentee
90 ml wody o temperaturze pokojowej
1,5 g drożdży instant
113 g mąki pszennej uniwersalnej
2 g soli
Ciasto właściwe
283 g mąki chlebowej
7 g soli
21 g cukru
2 g drożdży instant
1/2 szklanki tłustego mleka
1/2 (115g)szklanki miękkiego masła
Przygotuj Pate fermentee : Połącz wodę, drożdże, mąkę i sól. Zamieszaj dokładnie aby się połączyły. Nie będzie gładkie.
Przykryj miskę folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu na godzinę, aż zaczyn urośnie i napęcznieje.
Następnie (po godzinie ) uciśnij zaczyn i złóż go na pół.
Przykryj i włóż do lodówki na 8 do 12 godzin aż urośnie dwukrotnie.
Ciasto właściwe
Zaczyn rozdrobnij i włóż do misy miksera, lub do maszyny do chleba(użyjcie programu zagniatanie )
Dodaj mąkę chlebową, sól, cukier, drożdże i mleko.
Wymieszaj około 2 do 3 minut - ciasto będzie suche i postrzępione. Miksując (mieszając) dodawaj po kawałeczku miękkiego masła. Mieszaj (ugniataj) tak długo aż ciasto będzie miękkie gładkie i elastyczne. Następnie włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość o 50% (około 1 godzinę)
Następnie złóżcie ciasto, obróćcie i ponownie zostawcie na około godzinę,aż wyrośnie.
Wyjmij ciasto na oprószony blat. Ukształtuj nierówny prostokąt i złóż na pół.
Posmaruj blaszkę o wymiarach 10x20 cm ( lub posmaruj masłem i obsyp mąką doniczkę) Ukształtuj ciasto w bochenek i włóż do przygotowanej formy, lub doniczki. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia (1 do 1,5 godziny) Piecz w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 180 i piecz kolejne 25 do 30 minut. Studź na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz