poniedziałek, 10 kwietnia 2017
Wegański mazurek jaglany
Nie jestem weganką. Nie jestem też wegetarianką.
Jestem statystycznym mięsożercą.
Zafascynowałam się jednak kuchnią wegańską i staram się rodzinie udowodnić, że wegańskie nie znaczy niedobre :)
Przedstawiam wam mazurek wegański.
Wszystkim nam bardzo smakował.
Koniecznie wypróbujcie w te Święta Wielkanocne .
Spód
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mielonych migdałów
10 daktyli
2 łyżki jogurtu sojowego
50 g oleju kokosowego
Masa jaglana
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
starta skórka z cytryny
laska wanilii
1/2 szklanki malin (użyłam mrożonych)
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki agaru
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
Spód
Wszystkie produkty zmiksować na kleista masę.
Wysmarowaną olejem kokosowym okrągłą formę, wysypać sezamem. Wyłożyć spód. Masa będzie się kleiła, więc dobrze jest moczyć dłonie w zimnej wodzie.
Podpiec 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 stopni, na złoty kolor.
Masa jaglana
Kasze jaglaną solidnie wypłukać. Zagotować i wodę wylać. Następnie zalać 1 szklanka wody i gotować około 15 minut aż będzie miękka. Zmiksować jak będzie jeszcze ciepła, na gładką masę.
1/2 szklanki malin zagotować z cukrem i 1/2 szklanki śmietanki kokosowej, dodać agar i gotować jeszcze około 2 minut. Połączyć z masą jaglaną. Dodać cukier do smaku, wanilię, skórkę z cytryny. Ponownie zmiksować.
Masę jaglaną przelać na podpieczony spód. Schłodzić.
Polewa malinowa.
1 szklanka malin
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki agaru
1 szklankę malin zagotować z 3 łyżkami cukru i z sokiem cytryny. Przetrzeć przez sitko.
Pestki nie będą nam potrzebne. Pozostały sok połączyć z 1/2 łyżeczki agaru i gotować 2 minuty na małym ogniu. Ciepła jeszcze przelać na masę jaglaną.
Kokosowa bita śmietana
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
3 łyżki cukru pudru
maliny do ozdobienia
Śmietankę kokosową ubić mikserem na puszystą stabilną masę. Ozdobić mazurek, używając rękawa cukierniczego. Poukładać maliny i posypać wiórkami czekoladowymi.
P.S
Jeśli nie możecie kupić śmietanki kokosowej, możecie użyć mleka kokosowego, ale tylko jego stałej części. Schłodźcie puszkę mleka kokosowego w lodówce co najmniej 24 godziny.
Następnie otwórzcie puszkę i użyjcie śmietanki, która jest w postaci stałej.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz