czwartek, 28 września 2017
Torcik malinowy w wersji light.
Lekki, ekonomiczny, prosty, nie przesłodzony torcik malinowy.
Przepis na genialny krem z kwaśnej śmietany prosto z bloga Moje Wypieki.
Nic w tym przepisie nie zmieniałam -przepis doskonały, absolutnie !
Polecam Wam z czystym sumieniem, bo u nas został okrzykniętym torcikiem ekspresowym light.
Potrzebujecie śmietany kwaśnej - z 18% wyjdzie jak najbardziej.
Do tego owoce sezonowe i ozdoby według własnego uznania.
U mnie torcik powstał z reszty biszkoptu jaka mi pozostała po wypiekach i końcówce kremu maślanego. Biszkopt był już wysuszony, bo dwa dni stał na blacie w kuchni. Nie nasączałam biszkoptów, bo ponoć miał przejąć całą wilgoć z kremu i tak się właśnie stało.
W efekcie końcowym był wilgotny, kwaskowaty i świeży, po prostu genialny ! Absolutny Hit!
Musicie spróbować.
Przepis jest na mały torcik o średnicy 18 cm przekrojony na pół.
Przepis na biszkopt
3 jajka -białka i żółtka osobno
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.
Piec w temperaturze 170 stopni około 30- 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Wystudzić w formie. Przekroić na dwie części.
Krem z kwaśniej śmietany
400 g kwaśnej śmietany
cukier puder do smaku
ziarenka z laski wanilii lub cukier waniliowy
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i wanilią. Krem może być rzadki
Ponad to będziecie potrzebować około
300 gram owoców - ja użyłam malin
Nie koniecznie trzeba posmarować tort dookoła, wystarczy posypać cukrem pudrem, ale jeśli chcecie posmarować, można ubić śmietanę, lub skorzystać z przepisu na masę maślaną Tu znajdziecie przepis.
Wykonanie
Polecam składać w tortownicy.
Pierwszą część biszkoptu ułożyć na podstawce, posmarować kremem z kwaśnej śmietany i poukładać owoce. Przykryć drugą częścią biszkoptu.
Pozostawić tort w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
U mnie stał całą noc, a rano ozdobiłam go i schowałam do lodówki. Możecie, posypać cukrem pudrem, lub posmarować kremem. Powodzenia!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
a na dodatek jak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :). ... Jest naprawdę ekspresowy do przygotowania . :)
OdpowiedzUsuń