środa, 27 września 2017

Tarta cytrynowa


Ten przepis zaliczam do moich najulubieńszych. 
Tarta cytrynowa jest dla wszystkich tych, którzy lubią kwaśne smaki. Mocno cytrynowa, aromatyczna i nie przesłodzona. 
Ozdobiona bitą śmietaną stanowi niemalże doskonałość.
Szybka w przygotowaniu i łatwa w przechowywaniu. 
W lodówce postoi trzy dni o ile zamkniemy lodówkę na klucz. 
Z dnia na dzień jest coraz smaczniejsza. 
Polecam Wam- koniecznie wypróbujcie.

Przepis z bloga Moje wypieki lekko zmodyfikowany
Tarte upiekłam w dwóch foremkach, ale możecie upiec w okrągłej formie o średnicy 22-24 cm

Kruchy spód
195 g mąki pszennej
1 żółtko
120 g masła zimnego 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki sezamu do obsypania foremki
Z podanych produktów ( z wyjątkiem sezamu) zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodowce 45 minut
Foremkę posmarować masłem i obsypać sezamem.
Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć na przygotowaną foremkę. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i  obciążyć ceramicznymi kulkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i ponownie podpiec 5 minut, na złoty kolor.

Krem cytrynowy
5 jaj
120 g drobnego cukru do wypieków
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 
otarta skórka z dwóch wyparzonych i wyszorowanych cytryn
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wszystkie składniki krótko zmiksować - nie miksujcie za długo aby niepotrzebnie nie napowietrzyć masy. 
Delikatnie przelać na upieczony spód i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni. 
Tartę przykryłam folią aluminiową, aby góra pozostała jasna. Po upieczeniu wystudzić. Ozdobić bitą śmietaną i tartą skórką cytrynową. Dodałam jeszcze pestki granatu i mięte. 
Smakuje najlepiej dnia następnego. Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz