wtorek, 5 września 2017
Ratatouilie- gulasz warzywny
Ratatouille rodem z Francji naszym domowym hitem.
Gulasz warzywny może być wegański, wegetariański, lub z wersją mięsną- dla mięsożerców takich jak nasza rodzina.
Dodałam do niego kiełbasę wiejską, bogatą w czosnek i przyprawy.
Znacie zapewne naszą polską kiełbasę, tu w UK na wagę złota.
Warzywa można obsmażyć każde z osobna jak ja to zrobiłam, lub wszystkie razem, uważając by nie rozgotować ich.
Ratatouille może być przystawką, dodatkiem do obiadu, lub pożywnym daniem jednogarnkowym.
Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i upodobań.
Spróbujcie dopóki można kupić pyszne świeże pomidory, cukinie i inne pyszne skarby lata.
Porcja na 3 osoby
1 średnia czerwona papryka
1 średnia zielona papryka
1 średnia żółta papryka
2 młode cukinie
1 mały bakłażan
1 kg słodkich dojrzałych pomidorów
1 cebula
2 średnie pieczarki
1/2 małej papryczki chilli
kilka 2-3 młode marchewki lub jedna średnia.
2 ząbki czosnku
sól, pieprz,
mały pęczek świeżej kolendry
mały pęczek natki pietruszki
kilka gałązek bazylii i tymianku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy (jeśli robicie wersje mięsną oliwa może nie być potrzebna)
Dla mięsożerców
1 spory kawałek kiełbasy wiejskiej.
Bakłażany pokroić w plasterki (nie za cienko około 1 cm grubości). Później przekrójcie plasterek na połowę. Pokrojone bakłażany posolić i odstawić na sitku. Papryki posmarujcie oliwą i włóżcie do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 5 minut, następnie wyjmijcie z piekarnika i włóżcie do foliowej torebki szczelnie zamykając. Pozostawcie aż przestygną. Następnie zdejmijcie skórkę z papryki i pokrójcie w spore kawałki. - można paprykę po prostu grillować.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w dość sporą kostkę. W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pomidory na małym ogniu. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Jak się zarumieni przełożyć do garnka z pomidorami.
Na patelni po kiełbasie podsmażyć krótko pokrojoną w 2 cm plasterki cukinie i posiekaną marchewkę, na nieco cieńsze plasterki. Obsmażać około 3-4 minuty i dodać do pomidorów. Bakłażana opłukać zimną wodą i podsmażyć.
Tak samo podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki.
Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule, posiekany czosnek i posiekaną drobniutko papryczkę chilli ( najpierw wyjmijcie pestki i umyjcie papryczkę). Wszystko razem dusić krótko w garnku, uważając aby warzyw nie rozgotować . Powinny być miękkie ale jędrne. Na koniec przyprawcie i dodajcie drobno posiekaną natkę, kolendrę i tymianek.
Podawać z odrobiną kwaśnej śmietany i pieczywem, albo i bez ;) Powodzenia !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz