poniedziałek, 4 września 2017
Gofry ziemniaczane.
Gofry ziemniaczane to mój najnowszy wynalazek.
Chłopcy konserwatyści stwierdzili że to nie dla nich, ale razem z Matyldą i Panem mężem zjedliśmy ze smakiem. Przypominają leniwe kluseczki.
Dla nas genialny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego.
Można zjeść na słodko z cynamonem i kwaśną śmietaną, lub na każdy możliwy sposób.
To tylko od Was zależy.
Polecam.
Przepis na około 10 małych gofrów.
350 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę.
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki jogurtu- użyłam greckiego
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko - żółtko i białko osobno
sól i pieprz według uznania
Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem, jogurtem, mlekiem żółtkiem, proszkiem do pieczenia i przesianą mąką. Zamieszać krótko do połączenia.
Białko ubić na sztywną pianę i dodać delikatnie do masy ziemniaczanej. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy.
Studzić na kratce. Można podawać na ciepło lub na zimno. Powodzenia !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
robiłam, super wychodzą :)
OdpowiedzUsuńInspirowałam się właśnie przepisem znalezionym w sieci i nie zdziwiłabym się jakby to był właśnie Twój pomysł. Gofry dla nas są genialne !!!
OdpowiedzUsuń