poniedziałek, 4 września 2017

Gofry ziemniaczane.



Gofry ziemniaczane to mój najnowszy wynalazek. 
Chłopcy konserwatyści stwierdzili że to nie dla nich, ale razem z Matyldą i Panem mężem zjedliśmy ze smakiem. Przypominają leniwe kluseczki. 
Dla nas genialny pomysł na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego. 
Można zjeść na słodko z cynamonem i kwaśną śmietaną, lub na każdy możliwy sposób. 
To tylko od Was zależy. 
Polecam.

Przepis na około 10 małych gofrów.
350 g gotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę.
2 łyżki miękkiego masła 
3 łyżki jogurtu- użyłam greckiego
3 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki mleka
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 jajko - żółtko i białko osobno 
sól i pieprz według uznania
Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z masłem, jogurtem, mlekiem żółtkiem, proszkiem do pieczenia i przesianą mąką. Zamieszać krótko do połączenia. 
Białko ubić na sztywną pianę i dodać delikatnie do masy ziemniaczanej. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy. 
Studzić na kratce. Można podawać na ciepło lub na zimno. Powodzenia !

2 komentarze:

  1. robiłam, super wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Inspirowałam się właśnie przepisem znalezionym w sieci i nie zdziwiłabym się jakby to był właśnie Twój pomysł. Gofry dla nas są genialne !!!

    OdpowiedzUsuń