niedziela, 21 maja 2017

Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami


Jak zobaczyłam podobny tort, wiedziałam już że muszę go zrobić. Muszę wypróbować tort z ukrytym piętrem - ukryte piętro to tak jakby, jeden tort był ustawiony na drugim, wsparty na konstrukcji aby się nie zapadł. A żywe kwiaty..... przyznajcie sami, że wyglądają cudownie a i tort może być dwa w jednym - bukietem kwiatów i słodkim prezentem.
Tort dla przyjaciółki, która już pół roku temu zamówiła sobie urodzinowy tort o smaku kawy. Wiec jest kawowy z wiśniową frużeliną.

Tort jest z ciasta czekoladowego. Upiekłam każdy blat osobno. 
W sumie 6 blatów ciasta czekoladowego w rozmiarze 19cm. Potrzebujecie co najmniej trzy okrągłe foremki tej samej wielkości. Najpierw zrobiłam ciasto na trzy blaty a po upieczeniu, kolejne ciasto na kolejne trzy blaty. 
Przepis 3 blaty. 
3 duże jajka 
150 ml mleka
130 ml oleju rzepakowego

1 szklanka cukru do wypieków
150 g mąki uniwersalnej
60 g kakao
1/2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao przesiać i odstawić. 
W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, olejem i cukrem. Połączyć masę jajeczną z przesianą mąką z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) przełożyć ciasto do każdej formy ( w sumie 3 ) w równej ilości, i piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut ( do suchego patyczka)
Upieczone wystudzić i wyjąc z formy. Ponownie zrobić ciasto z przepisu jak wyżej i upiec kolejne trzy krążki ciasta. 

Krem kawowy
800 ml śmietany kremówki 
600 g mascarpone 
2 łyżeczki pasty waniliowej 
5 łyżek kawy rozpuszczalnej ( kawa musi być zmielona na proszek)
5-6 łyżek cukru pudru do smaku
Mascarpone, śmietanę, kawę i cukier puder zmiksować na stabilny krem.

Frużelina wiśniowa- 200g 
Możecie kupić gotową w sklepie, lub zrobić sami  TU znajdziecie przepis.

Poncz kawowy
Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
80 ml wody 
80 g brązowego cukru
3 kieliszki (lub mniej jeśli chcecie mniej alkoholowy) wódki czystej.
Wodę zagotować z cukrem i z kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol.
Do ozdoby będziecie potrzebować żywe kwiaty (-UWAGA kwiaty sprawdźcie najpierw, bo są odmiany trujące.) 
Słomki do napojów, aby zabezpieczyć łodyżki kwiatów. 
Ozdobne koraliki jadalne, czekoladki i pyłek złoty ( też oczywiście jadalny)
Ponad to potrzebne będzie 
100 gram czekolady deserowej.

Wykonanie 
Pierwszy krążek czekoladowego ciasta układamy na solidnej podstawce ( możemy ciasto przykleić do podstawki odrobiną kremu). Delikatnie nasączyć ( nie za mocno, bo jest to podstawa naszego tortu) Posmarować częścią kremu, przykryć czekoladowym blatem. Następnie nasączyć, posmarować kremem i przykryć kolejnym blatem czekoladowym i posmarujcie kremem. Schłodzić w lodowce około 30 minut. 
Teraz należy zrobić wsporniki do kolejnych części ciasta, aby tort się nie przewrócił ani nie rozpadł. Czyli robimy ukryte piętro. 
Potrzebujemy podstawkę, która jest idealnie rozmiaru ciasta 
( nie może wystawać). 
W środek ciasta wbijmy patyczek do szaszłyków i oznaczamy wysokość. Przycinamy pięć patyczków i pięć słomek do napojów na pożądaną wysokość. Następnie delikatnie wbijmy (w kręcając), przyciętą na odpowiednią wysokość słomkę a w środek wkładamy patyczek do szaszłyków. W ten sam sposób wbijmy pozostałe słomki tak, aby każda z nich podtrzymywała część ciasta. 
Na tak przygotowaną konstrukcję kładziemy podstawkę do tortu, delikatnie smarujemy kremem, aby ciasto się nie przesunęło i układamy czwarty krążek ciasta czekoladowego. Nasączamy, smarujemy kremem i układamy 1/2 części frużeliny wiśniowej. Przykrywamy kolejnym ciastem i ponownie, nasączamy, smarujemy kremem i kładziemy frużelinę wiśniową. 
Układamy ostatni szósty krążek ciasta, nasączamy i na wierzchu równo smarujemy kremem. Schładzamy w lodowce co najmniej 30 minut. Smarujemy górę tortu a boki rozsmarowujemy to co nam wyszło z pomiędzy części ciasta. Przeciągając nożem lub skrobaczką do ciasta dookoła, aż tort zrobi się równy. 
Nie szkodzi jeśli boki tortu prześwitują. To technika naked cake.
Czekoladowy drip. 
Rozpuśćcie czekoladę w kąpieli wodnej i przelejcie do rękawa cukierniczego. (jednorazowego lub woreczka foliowego) 
Jak czekolada przestygnie, ale nadal będzie płynna, odetnijcie malutki koniec woreczka i przesuwając dookoła górnej
krawędzi ciasta, zróbcie polewę. Włóżcie do lodówki, aby stwardniała. Przez ten czas przygotujcie sobie słomki do napojów i folie aluminiową. Łodyżki kwiatów zabezpieczcie folią i włóżcie do słomek . Przytnijcie słomki na pożądaną długość. ( Nie mogą być za krótkie ani za długie -kwiaty powinny być stabilnie umocowane na torcie)
Schłodzony tort zacznijcie ozdabiać kwiatami tak jak podpowiada wam wyobraźnia. Na koniec posypcie tort złotym pyłkiem i poukładajcie srebrne koraliki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz