wtorek, 16 maja 2017
Babeczki czekoladowo- kawowe
Trzy razy 'p' - piękne, proste i pyszne.
Polecam.
Babeczki są wilgotne i długo zachowują świeżość, a do tego idealne dla czekoladoholików
Przepis na 12 babeczek
3 duże jajka
150 ml mleka
130 ml oleju rzepakowego
1 szklanka cukru
150 g mąki uniwersalnej
60 g kakao
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
Przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę
W osobnej misce roztrzepać jajka z olejem, cukrem i mlekiem.
Do mokrych produktów wsypać mąkę z kakao i krótko zamieszać- do połączenia.
Ciasto będzie dość luźne. Przelać do przygotowanych papilotek.
Piec około 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Krem kawowy
100g mascarpone
250 g śmietany kremówki
2- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej ( powinna być jak proszek)
3 łyżki (lub więcej do smaku ) cukru pudru
Wszystkie składniki zmiksować na gładki gęsty krem.
Gotowym kremem ozdobić wystudzone babeczki, używając rękawa cukierniczego. Posypać kruszoną czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz