Tort czekoladowo-kawowy ombre powstał z potrzeby wypróbowania przepisu na ombre. Bardzo podobają mi się takie torty, wiec po prostu musiałam go upiec.
W smaku przypomina troszkę tiramisu, ale z większą niż zazwyczaj ilością kawy.
Do zrobienia tego tortu będziecie potrzebować biszkopt ( średnica 18 cm)
Biszkopt
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Mąki wymieszać i przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka- nie przestając ubijać.
Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły.
Przełożyć do tortownicy. (Używając papieru do pieczenia podnieście boki tortownicy, bo biszkopt na pewno urośnie wam bardzo wysoki i wypłynie z formy.) Wyłożyć papierem do pieczenia dno - później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki.
Krem
600 g mascarpone
750 ml śmietany kremówki
4-6 łyżek (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodki ) cukru pudru.
Wszystkie składniki miksujecie na gładki stabilny krem.
( nie za długo aby nie był za gęsty)
Podzielcie na trzy części.
Do pierwszej części dodajcie 2-3 łyżki dobrego ciemnego kakao
( najpierw zmieszajcie z niewielką ilością kremu stopniowo dodawajcie więcej kremu, aż będzie gładki i mocno czekoladowy)
Do drugiej części dodajcie kawę rozpuszczalną około 3-4 łyżek
( musi być taka zmielona na proszek)
Trzecią część zostawcie, lub dodajcie 1 łyżeczkę pasty waniliowej.
Poncz czyli likier kawowy
Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
80 g brązowego cukru
1 kieliszek (lub więcej jeśli chcecie bardziej alkoholowy) wódki czystej.
Wodę zagotować z cukrem i z kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol.
Wykonanie
Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna.
Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny blat biszkoptowy. Nasączcie likierem i posmarujcie kremem kawowym- zostawcie kilka łyżek kremu na posmarowanie boków.
Na to kolejny krążek biszkoptowy. Ponownie nasączcie i posmarujcie kremem waniliowym, pozostawiając trochę kremu na posmarowanie boków. Schłodźcie tort w lodówce co najmniej 30 minut.
Schłodzony tort posmarujcie z wierzchu.
Zaczynając od najniższej partii -czekoladowy, następnie wyżej nad kremem czekoladowym -krem kawowy, i na końcu krem waniliowy.
Wyrównajcie, a górę posmarujcie wybranym kremem.
Można ozdobić górę tortu używając rękawa cukierniczego i tylki ozdobnej, lub kawałkami ulubionej czekolady.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka- nie przestając ubijać.
Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły.
Przełożyć do tortownicy. (Używając papieru do pieczenia podnieście boki tortownicy, bo biszkopt na pewno urośnie wam bardzo wysoki i wypłynie z formy.) Wyłożyć papierem do pieczenia dno - później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki.
Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy)
Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na cztery krążki.
600 g mascarpone
750 ml śmietany kremówki
4-6 łyżek (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodki ) cukru pudru.
Wszystkie składniki miksujecie na gładki stabilny krem.
( nie za długo aby nie był za gęsty)
Podzielcie na trzy części.
Do pierwszej części dodajcie 2-3 łyżki dobrego ciemnego kakao
( najpierw zmieszajcie z niewielką ilością kremu stopniowo dodawajcie więcej kremu, aż będzie gładki i mocno czekoladowy)
Do drugiej części dodajcie kawę rozpuszczalną około 3-4 łyżek
( musi być taka zmielona na proszek)
Trzecią część zostawcie, lub dodajcie 1 łyżeczkę pasty waniliowej.
Poncz czyli likier kawowy
Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
80 g brązowego cukru
1 kieliszek (lub więcej jeśli chcecie bardziej alkoholowy) wódki czystej.
Wodę zagotować z cukrem i z kawą. Ostudzić. Do ostudzonej wlać alkohol.
Wykonanie
Pierwszy blat biszkoptowy ułóżcie na solidnej podkładce i bardzo delikatnie nasączcie. Będzie to nasza podstawa tortu, więc musi być stabilna.
Biszkopt posmarujcie kremem czekoladowym, zostawiając kilka łyżek na posmarowanie boków. Na to połóżcie kolejny blat biszkoptowy. Nasączcie likierem i posmarujcie kremem kawowym- zostawcie kilka łyżek kremu na posmarowanie boków.
Na to kolejny krążek biszkoptowy. Ponownie nasączcie i posmarujcie kremem waniliowym, pozostawiając trochę kremu na posmarowanie boków. Schłodźcie tort w lodówce co najmniej 30 minut.
Schłodzony tort posmarujcie z wierzchu.
Zaczynając od najniższej partii -czekoladowy, następnie wyżej nad kremem czekoladowym -krem kawowy, i na końcu krem waniliowy.
Wyrównajcie, a górę posmarujcie wybranym kremem.
Można ozdobić górę tortu używając rękawa cukierniczego i tylki ozdobnej, lub kawałkami ulubionej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz