poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Deser lodowy Ani


Powinno być - Deser lodowy Agnieszki- mamy Ani, ale to właśnie Ania z tym cudnym uśmiechem podała mi ten orzeźwiający waniliowy deser lodowy.
Ekspresowy do zrobieni, idealny wprost na letnie gorące popołudnia. Zaletą jest też to, że łatwo przechowuje się w zamrażarce. 
Przepis przywieziony z pachnącej zbożem polskiej wsi.
Polecam. 

Przepis na blaszkę o długości 40 cm i szerokości 13 cm
150 g herbatników typu petit beurre
70 g rozpuszczonego masła
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
200 g borówek amerykańskich lub innych owoców
1 mała puszka masy krówkowej lub kajmakowej
czekolada do ozdoby

Formę do ciasta wyłożyć folią aluminiową i posmarować masłem. Ciasteczka zmiksować i dodać masło. Wymieszać. Wsypać na dno foremki, wyrównać i lekko ugnieść. 
Masę krówkową wyłożyć równomiernie na ciasteczkowy spód.Śmietanę ubić dodając wanilię i cukier puder. 
Możecie dodać mniej lub więcej cukru pudru - to zależy jak słodkie desery lubicie. Na masę krówkową/kajmakową  wyłóżcie ubitą śmietanę, powkładajcie do środka borówki i posypcie z wierzchu.
Włóżcie do zamrażarki na około 2 godziny.Podawać na zimno ;) Powodzenia.

2 komentarze:

  1. Bo Anie wiedzą, co dobre... ;)
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam sie ! Wszystkie moje Anie są jak z kalendarza- piękne, mądre i uśmiechnięte. Pozdrawiam ❤️

    OdpowiedzUsuń