piątek, 18 sierpnia 2017
Poznańskie bułki na podmłodziu z przedziałkiem
Kolejny przepis z mojej nowej cudnej książki Piotra Kucharskiego. Poznańskie bułki.
Bułki g e n i a l n e !
Mimo iż trzeba wieczór wcześniej zrobić podmłodę, bułki proste do zrobienia.
Dzięki tej metodzie, bułki nabierają smaku jak z mojego dzieciństwa, co prawda nie z Poznania, ale z Usteckiej piekarni ... mówiło się że najlepsze bułki u Marcińskich, albo u Brzóski.
Możecie użyć do wyrabiania maszynę do chleba, lub miksera z końcówkami w kształcie haka.
Polecam!
U nas w domu weszły na stałe do grafiku cotygodniowych wypieków.
Przepis na 9 sporych bułek
Podmłoda
Wieczór wcześniej (najlepiej)
200 g mąki chlebowej
200 ml wody
1 g drożdży suchych instant lub 2 gramy drożdży świeżych
Wymieszać wszystko dokładnie, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 12 do 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe
5 g suchych drożdży lub 10 g drożdży świeżych
200 ml wody
400 g mąki chlebowej
10 g soli
Jeśli używacie drożdży świeżych, należy je rozpuścić w wodzie i dodać mąkę, sól. Jeśli suchych- wymieszajcie drożdże suche instant z mąką, dodajcie resztę składników wymieszajcie i dodajcie podmłodę.
Wyrobić wszystko ręcznie (5-7 minut), lub mikserem, lub w maszynie do chleba.
Ciasto powinno być sprężyste, miękkie i nie powinno kleić się do rąk. Przełóżcie do naoliwionej miski, przykryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do wyrastania.
Jeśli macie bardzo ciepło w kuchni, ciasto nie będzie potrzebowało aż tyle czasu na wyrastanie .
Powinno podwoić, lub potroić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóżcie na stolnicę i podzielcie na 9 równych części. Uformujcie bułki i zróbcie przedziałek na środku. Poukładajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryjcie i odstawcie do ponownego wyrośnięcie (garowania) na 40 minut.
W tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temperatury 220 stopni. Przed włożeniem bułek, spryskajcie piekarnik wodą, aby go zaparować. Posmarujcie bułki wodą i włóżcie do piekarnika. Ponownie spryskajcie piekarnik w środku wodą i pieczcie około 15 do 20 minut na złoty kolor. Powodzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz