środa, 16 sierpnia 2017

Alkoholowy, tort miętowo-cytrynowy




Tort powstał spontanicznie. Zakupiłam na urlopie nowe ranty cukiernicze, i już mnie bardzo korciło je wypróbować. 
Poza tym pięknie wyrosła mi mięta, wiec pomysł wyrósł na parapecie w kuchni. :)
Tort łatwy, lekki, orzeźwiający i mocno alkoholowy. 
Do nasączenia użyłam cytrynówki, ale równie dobry byłby biały rum, lub czysty alkohol z sokiem cytrynowym. 
Biały biszkopt i mus miętowo -cytrynowy, zrobiony ze śmietany kremówki, galaretki cytrynowej i garści świeżych listków mięty.
Z wierzchu posmarowany jest kremem z bitej śmietany mascarpone i kropli olejku miętowego. 
Polecam wypróbować !

Biszkopt pieczony jest w kwadratowej formie, ale możecie upiec okrągłą wersje w tortownicy średnicy 24 cm
Biszkopt
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami, a rozcierając białka między palcami, nie wyczujecie cukru. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. 
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. 
Mus miętowo cytrynowy
600 ml śmietany kremówki
2 galaretki cytrynowe
200 ml wody
spora garść listków mięty 
2-3 łyżki cukru
Miętowe listki utrzyjcie z cukrem na gęstą, jednolitą papkę, lub zmiksujcie blenderem. Galaretki rozpuśćcie w 200 ml wody (według przepisu na opakowaniu zmieniając tylko ilość wody) Galaretki odstawcie aby wystygły, ale nie mogą stężeć. Schłodzoną śmietanę zmiksujcie, dolewając cieniutkim strumieniem wystudzone galaretki. 
Zmiksujcie na stabilny mus. 
Krem do posmarowania wierzchu tortu
600 ml śmietany kremówki 
250 g mascarpone
1-2 krople olejku miętowego
2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej jeśli chcecie bardziej słodkie)
1 kropla barwnika zielonego (opcjonalnie)
Poncz do nasączenia
3/4 szklanki cytrynówki lub białego rumu lub czystego alkoholu z sokiem cytrynowym i cukrem
Wykonanie: 
Dobrze jest składać tort w rancie cukierniczym, lub w wysokiej tortownicy. Mus może być mało stabilny, ale po schłodzeniu będzie miał właściwą konsystencję.
Pierwszą część biszkoptu połóżcie na podstawce i nasączcie. Posmarujcie 1/2 częścią musu i przykryjcie drugą częścią biszkoptu. Nasączcie i posmarujcie pozostałym musem. Przykryjcie ostatnim kawałkiem biszkoptu i nasączcie. Odstawcie do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia. Schłodzony tort posmarujcie kremem ze śmietany i mascarpone. Ozdóbcie według pomysłu własnego. Powodzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz