poniedziałek, 7 sierpnia 2017
Kofta arabska po polsku w UK
Zaletą mieszkania w UK jest możliwość poznawania nowych ludzi z prawie każdego zakamarka świata. Spotkania towarzyskie i wymiana naszymi ulubionymi rodzinnymi smakami jest dobrem bezcennym.
Tak właśnie pierwszy raz zasmakowałam Koftę arabską. Niesamowicie aromatyczną, z baraniny.
Mając w domu tak konserwatywnych domowników musiałam zrobić arabską koftę po polsku. Udało się! Wszystkim bardzo smakowało.
Zapraszam Was na pierwszą odsłonę pysznej kofty, którą możecie równie dobrze zrobić na grillu.
Mięso wołowe dobrej jakości i sporo aromatycznych przypraw
Porcja na trzy dorosłe osoby
400 g mielonej wołowiny
1 spora cebula -drobno pokrojona
2 ząbki czosnku- drobno posiekanego
szczypta ostrej papryki, lub pieprzu cayenne lub chilli - jak kto preferuje
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
5 gałązek świeżej kolendry i natki pietruszki- posiekanej drobniutko
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka oleju
2 łyżki wody
sól pieprz do smaku
Mięso wymieszać z przyprawami, olejem i wodą.
Dokładnie wyrobić, aż powstanie jednolita klejąca masa.
Patyczki do szaszłyków namoczcie wcześniej w wodzie.
Formujcie porcję jakie wam wielkością odpowiadają.
Powinny być podłużne, nadziane na patyczek do szaszłyków. Posmarujcie kofty olejem, obsmażcie na gorącej patelni i włóżcie do piekarnika (nagrzanego 190sC) na 5-8 minut. Podawajcie jak lubicie z ryżem, sałatą, sosem tzatziki, lub w pszennych tortillach . Przepis na tortille znajdziecie TU
Powodzenia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz