Drożdżówka ze śliwkami to już klasyka. Zawsze się uda, zawsze smakuje, i można zjeść jeszcze na ciepło - taka najsmaczniejsza.
Dzieci i Pan mąż chcieli tylko spróbować i płowe zjedli, a to największy komplement dla mnie. Znaczy smakuje ;)
Ciasto drożdżowe uniwersalne. Możecie użyć różnych owoców, ale ze śliwkami smakuje nam najbardziej. Nie jest pracochłonne.
Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka.
Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.
W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam.
Możecie użyć do wyrabiania maszyny do chleba, lub miksera z końcówką w kształcie haka.
Można oczywiście zagnieść ciasto ręcznie.
W tym sezonie nie raz jeszcze zapewne upiekę drożdżowe ze śliwkami i Was bardzo zachęcam.
Przepis z bloga Moje Wypieki lekko zmodyfikowany
Przepis na duża blachę 40 na 30 cm
Ciasto drożdżowe
15g suchy drożdży instant lub 30 g świeżych
400-480 g mąki pszennej
1 szklanka letniego mleka
80 g rozpuszczonego i schłodzonego masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 żółtka
otarta skórka z jednej cytryny
szczypta soli
1 kg śliwek połówek bez pestek
1 łyżkę bułki tartej
1 łyżkę bułki tartej
Kruszonka
180 g mąki pszennej
140 g brązowego cukru
130 g roztopionego masła
cukier waniliowy
130 g roztopionego masła
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Masło rozpuśćcie i połączcie z mąką cukrem i cynamonem. Rozetrzeć między palcami.
Masło rozpuśćcie i połączcie z mąką cukrem i cynamonem. Rozetrzeć między palcami.
Wykonanie:
Jeśli używacie świeżych drożdży zróbcie wczesnej zaczyn drożdżowy.
Suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką.
Suche drożdże wystarczy wymieszać z mąką.
Mąkę z drożdżami połączyć z resztą składników i wyrobić ciasto.
W trakcie wyrabiania dodawajcie masło. Dodajcie więcej mąki jeśli ciasto będzie za rzadkie.
Dobrze zagniecione/ wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne i tak wyrobione ciasto włóżcie do wysmarowanej olejem miski i przykryjcie do wyrośnięcia na co najmniej 1 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W trakcie wyrabiania dodawajcie masło. Dodajcie więcej mąki jeśli ciasto będzie za rzadkie.
Dobrze zagniecione/ wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne i tak wyrobione ciasto włóżcie do wysmarowanej olejem miski i przykryjcie do wyrośnięcia na co najmniej 1 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem formę.
Możecie lekko rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach.
Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką.
Możecie lekko rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach.
Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz