Dziś babka na majonezie.
Wykorzystanie majonezu w słodkich wypiekach nie jest nowością, jednak teraz dopiero zebrałam się, aby takową babę upiec.
Majonez jest nie wyczuwalny, ale nadaje jej puszystości i lekkości - w końcu to żółtka i olej.
Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka, nie przesłodzona.
Aby nadać jej nieco innego akcentu, dodałam do ciasta trzy łyżki suchego maku oraz sok z cytryny.
Mak nadaje jej nieco innej tekstury, a aromat cytrynowy -świeżości. Całości dopełnia buraczkowy lukier.
Mikołaj zjadł połowę, i to właśnie ten lukier go tak zachęcił.
Prosta w wykonaniu.
Jeśli pieczenie biszkoptu nie jest dla was tajemnicą, to tą babkę zrobicie szybciej niż myślicie, bo technika jest taka sama.
Przepis jest na dużą 2,5 litrową formę ze kominkiem.
Upiekłam z podanej niżej porcji dwie mniejsze.
W różnych foremkach w tym samym czasie.
Będzie piękna ozdobą Waszego świątecznego stołu.
Będziecie potrzebowali:
5 jaj (białka i żółtka osobno)
120 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki majonezu.
3 łyżki maku
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny.
Foremkę o pojemności 2.5 litra, lub dwie mniejsze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manna, albo mielonymi migdałami
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miseczki.
W misie miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż piana z białek i cukru, będzie błyszcząca i sztywna.
Cały czas miksując dodawać żółtka.
Dodać majonez i delikatnie wymieszać szpatułką.
W trzech turach dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać delikatnie, aby się połączyły produkty.
Dodać otartą skórkę z cytryny, sok i suchy mak.
Przelać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. - do suchego patyczka.
Po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości 50 cm i odstawić na 30 minut, do wystygnięcia.
Wyjąć z formy i studzić na kratce.
Lukier buraczkowy
1/2 małego ugotowanego buraczka
1/2-1 szklanki cukru pudru
1/2- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Buraka zetrzeć na najdrobniejszych oczkach.
Przetrzeć przez sitko - zależy nam, aby uzyskać pełen koloru i aromatu sok.
Nie musicie wykorzystać wszystkiego soku, ja użyłam tylko 1 łyżeczki
1 łyżeczkę soku z buraczka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i rozetrzeć z cukrem pudrem.
Możecie regulować gęstość lukru dodając cukru pudru, lub soku z buraczków.
Gotowym lukrem udekorujcie upieczoną babkę, lub posypcie cukrem pudrem.
Powodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz