poniedziałek, 5 marca 2018

Wielkanocna babka majonezowa z buraczanym lukrem


Nie wiem jak u Was, ale u mnie już pierwsze przymiarki do świątecznych wypieków. 
Dziś babka na majonezie.  
Wykorzystanie majonezu w słodkich wypiekach nie jest nowością, jednak teraz dopiero zebrałam się, aby takową babę upiec. 
Majonez jest nie wyczuwalny, ale nadaje jej puszystości i lekkości - w końcu to żółtka i olej. 
Baba pyszna ! Biszkoptowa, bardzo lekka, nie przesłodzona. 
Aby nadać jej nieco innego akcentu, dodałam do ciasta trzy łyżki suchego maku oraz sok z cytryny. 
Mak nadaje jej nieco innej tekstury, a aromat cytrynowy -świeżości. Całości dopełnia buraczkowy lukier.
Mikołaj zjadł połowę, i to właśnie ten lukier go tak zachęcił.
 Prosta w wykonaniu. 
Jeśli pieczenie biszkoptu nie jest dla was tajemnicą, to tą babkę zrobicie szybciej niż myślicie, bo technika jest taka sama. 
Przepis jest na dużą 2,5 litrową formę ze kominkiem. 
Upiekłam z podanej niżej porcji dwie mniejsze. 
W różnych foremkach w tym samym czasie. 
Będzie piękna ozdobą Waszego świątecznego stołu.


Będziecie potrzebowali:
5 jaj (białka i żółtka osobno)
120 g mąki pszennej 
120 g mąki ziemniaczanej
200 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki majonezu.
3 łyżki maku
otarta skórka z cytryny
sok z połowy cytryny.
Foremkę o pojemności 2.5 litra, lub dwie mniejsze wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub kaszą manna, albo mielonymi migdałami 
Produkty powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miseczki.
W misie miksera ubić białka na sztywną pianę, następnie dodawać po łyżce cukier i ubijać tak długo, aż piana z białek i cukru, będzie błyszcząca i sztywna. 
Cały czas miksując dodawać żółtka. 
Dodać majonez i delikatnie wymieszać szpatułką. 
W trzech turach dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. 
Wymieszać delikatnie, aby się połączyły produkty. 
Dodać otartą skórkę z cytryny, sok i suchy mak. 
Przelać do foremki i piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut. - do suchego patyczka.
Po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości 50 cm i odstawić na 30 minut, do wystygnięcia. 
Wyjąć z formy i studzić na kratce.
Lukier buraczkowy
1/2 małego ugotowanego buraczka
1/2-1 szklanki cukru pudru
1/2- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Buraka zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 
Przetrzeć przez sitko - zależy nam, aby uzyskać pełen koloru i aromatu sok. 
Nie musicie wykorzystać wszystkiego soku, ja użyłam tylko 1 łyżeczki
1 łyżeczkę soku z buraczka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i rozetrzeć z cukrem pudrem. 
Możecie regulować gęstość lukru dodając cukru pudru, lub soku z buraczków. 
Gotowym lukrem udekorujcie upieczoną babkę, lub posypcie cukrem pudrem.
Powodzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz