sobota, 3 marca 2018
Sernik wiosenny.... z cytrynowym musem, kandyzowaną skórką i pokruszoną bezą
Serników nigdy mi dosyć. Lubie je ja, i moje dzieci, lubią przyjaciele i znajomi, więc jest dla kogo piec i wymyślać nowe kombinacje.
Ten dzisiejszy sernik śmiało można nazwać świątecznym, bo taki właśnie jest w smaku.
Wielkanocny chciałoby się powiedzieć. Lekki, orzeźwiający, łączący w sobie wiele smaków. Spód jest z ciasteczek oreo, które nadają mu delikatnej goryczy.
Sernik kremowy delikatny, mus puszysty, mocno cytrynowy, skórka słodko gorzka, a bezy ... cóż wszyscy wiemy, że bezy są cudownie słodkie i przyjemnie chrupiące.
Jest to nasz stanowczo ulubiony sernik.
Będzie numerem 1 na wielkanocnym stole.
Na sernik o średnicy 22 cm będziecie potrzebowali
Spód
35 sztuk ciasteczek oreo
Ciasteczka zmiksować w malakserze na drobniutki piasek. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno ), wysypać ciasteczka, wyrównać i podpiec około 6 minut, w nagrzanym piekarniku 180 stopni C. Wystudzić
Masa serowa
500 g twarogu zmielonego (użyłam quarku)
250 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczkę kaszy manny
Wszystkie produkty połączyć ze sobą, nie miksując aby nie napowietrzyć . Sernik nie powinien urosnąć. Wlać na ciasteczkowy spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Półkę niżej wstawić naczynie wypełnione gorącą wodą. Piec około 50 minut w 160 stopniach.
Studzić w uchylonym piekarniku. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.
Mus cytrynowy
125 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
2,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki cukru pudru (lub mnie czy więcej do smaku)
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Jak napęcznieje, ogrzewać do rozpuszczenia ... nie gotować
Połączyć z sokiem cytrynowym. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Odrobinę śmietany wymieszać z żelatyną z sokiem, następnie wymieszać z resztą śmietany, używając szpatułki.
Na schłodzony sernik wyłożyć mus cytrynowy. Poukładać kandyzowaną skórkę cytrynową*(można pominąć) Posypać kruszonymi bezami. Smacznego i Powodzenia ;)
* Tumożecie zobaczyć jak zrobić kandyzowane owoce
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz