poniedziałek, 26 marca 2018
Domowy zakwas na żurek
Święta coraz bliżej i to jest już ostatni dzwonek, aby zrobić domowy zakwas na żurek.
Aby przyśpieszyć fermentacje możecie użyć zakwasu chlebowego (zarówno pszennego jak i żytniego), lub można dodać łyżkę soku z kiszonych ogórków (polecam użyć tylko osobiście ukiszonych) Możecie też ukwasić żurek bez przyśpieszaczy, trwa to trochę dużej, około 5 dni.
Nie potrzeba wiele, podejrzewam że wszytko to posiadacie w kuchennej szufladzie ... no może nie we wszystkich kuchniach jest mąka żytnia. Mąkę żytnią dostaniecie prawie w każdym markecie. Najlepsza będzie ta grubo mielona o typie 2000, ale i 720 też się nadaje ( jest drobniejsza)
Będziecie potrzebowali:
6 czubatych łyżek mąki żytniej
600 ml wody
4 ząbki czosnku
1 łyżeczkę kminku(opcjonalnie)
3 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
i
1 łyżkę zakwasu chlebowego żytniego (lub pszennego)
lub
1 łyżkę soku z ogórków kiszonych (domowe roboty)
lub
jeśli nie posiadacie ani zakwasu, ani ogórków kiszonych pomocna będzie skórka dobrego razowego chleba.
Do sporego słoika wsypać mąkę, dodać wodę i zamieszać.
Dodać resztę składników.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni.
Zaglądajcie do niego codziennie. Wystarczy zamieszać i obserwować.
Kiedy zacznie pachnieć i w smaku stanie się kwaskowy znaczy że jest gotowy!.
Ukiszony zakwas przelewam do mniejszych słoiczków i trzymam w lodówce.
Do dzieła, czasu jest już nie wiele.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz