niedziela, 17 marca 2013

Quiche z brokułem i fetą



Miałam szczęście pracować w bardzo dobrej restauracji. Restauracja owa przygotowywała klasyczne potrawy angielskie (wbrew opinii przepyszne) ... zahaczaliśmy też o kuchnię francuską.
Quiche robiliśmy niemalże codziennie. Farsz był zależny od pory roku, zawartości restauracyjnej chłodni i nastroju kucharza.
Mój osobisty M quiche je na ciepło, zimno, z sałatą lub bez. Przepis niemalże wierny z tym restauracyjnym. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dodała. Zamiast zimnej wody dodaje maślanki,  zamiast margaryny - smalcu i od siebie jeszcze sezam. Możecie zrezygnować z tych modyfikacji stwarzając własną niepowtarzalną recepturę...

Przepis na quiche
180 g mąki
85 g zimnego masła
45 g margaryny (ja zamiast margaryny dodaje smalcu)
1/2 łyżeczki soli
3-4 łyżki zimnej wody (zamiast wody dodaje maślanki)
2 łyżki sezamu białego (opcjonalnie)

Farsz
1 spory brokuł ( blanszowany)
1 spory ząbek czosnku
 ser feta
60 g parmezanu (opcjonalnie)
4 duże jajka 
200 ml śmietany kremówki

 Z mąki, tłuszczu, soli i reszty składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i na 1h do lodówki
Po schłodzeniu rozwałkować na wielkość formy (wałkuję przez folię spożywczą, łatwiej mi przenieść ciasto i nie klei się do wałka). Wyłożyć do natłuszczonej formy, nakłuć widelcem. Położyć folie aluminiową i obciążyć kulkami ceramicznymi, lub suchą fasolą. Jeśli nie macie nic pod ręką, upiec nie obciążając. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i ponownie podpiec na lekko złoty kolor. Poukładać brokuła, obsypać bardzo drobno posiekanym czosnkiem , odrobinę grubo mielonego pieprzu i poukładać pokrojona w kostkę fetę. Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać parmezan i wlać na brokuł. Piec w temperaturze 180 stopni 20-25 minut. Przed podaniem niech leciutko przestygnie.  Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz