Dzień Kobiet mojej mamie i babci zapewne kojarzyć będzie się z goździkiem w celofanie otrzymanym w pracy razem z parą beżowych pończoch lub rajstop (!) Ponoć to był rarytas i nasze mamy były bardzo kontente z takiego podarku.
Był czas (mój nastoletni) że bojkotowało się to święto bo przecież komunistyczne....
Ale dziewczyny, czy nie jest cudnie mieć swoje święto?
Bojkotować nie mam zamiaru bo i kobietą przecież jestem i goździki uwielbiam ( M zapomniał ;))
Powracam jednak do meritum ...
Odwiedziły mnie dziś kobietki i tak cudnie się zdarzyło, że trzy pokolenia zasiadły do cytrynowych mufinek. Babcia, mama i mała biegająca z kitkami H (wnusia babci) Mufinki smakowały ..co prawda właścicielka kitek wolała ozdobne cukierki i krem, ale przyjmujemy że jej smakowały.... Mufiny przebił jednak domowy chleb z pasztetem, też domowym i ogórkiem- sklepowym.... (trzeba być na emigracji żeby docenić polski chleb ..stawiając go ponad wszystkie łakocie ) Przepis na pasztet wkrótce znajdziecie w tym blogu.
Mufinki są bardzo łatwe do przygotowania -jak to mufinki.
A że uwielbiam połączenie cytryny i maku wiec taki właśnie mają smak.
Pomysł zaczerpnięty z blogu "Moje Wypieki":
Ciasto na muffiny
150 ml oleju rzepakowego
230 g mąki
1/2 łyżeczki sody
190 g cukru pudru
1 duże jajko
150 ml mleka
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny
3 łyżki maku
Krem
1/3 szklanki Lemon curd *
1/3 lub 1/2 opakowania serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne
zamieszałam posmakowałam i było ok :)
Wykonanie muffin
Wszystkie sypkie produkty wymieszać w misce. W osobnym pojemniku roztrzepać jajko i resztę 'mokrych' składników razem z cytryna i skórka.
Sypkie i mokre połączyć razem, zamieszać krótko (mogą być grudki- musza być grudki ;) )
Foremki wyłożyć papilotkami i do 2/3 wysokości nałożyć ciasto.
Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni, do tzw suchego patyczka
Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji
* Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie uzależnił ;)
2 duże jajka
2 żółtka
160g drobnego cukru
80g masła
sok i skórka z dwóch cytryn
W garnuszku roztrzepać żółtka i cukier. Postawić na kuchence podgrzewać lekko i dodać od razu masło sok i skórkę z cytryny. Mieszać aż się zagotuje i zgęstnieje. Przetrzeć przez sito i gotowe.
Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;)
Wszystkim kobietką tym dużym, mniejszym i całkiem malutkim życzę Wszystkiego Najlepszego !
Babeczki przy babeczkach, ciekawe które słodsze ;)
OdpowiedzUsuń