Pizza jeszcze nie gotowa wiec i wpis na blogu będzie na raty. Korzystam z tego ze mały M i spółka śpią i wrzucam wam robocze fotki.... wersja dziecięca mini mini co by chłopcy tapet ketchupem mi nie wysmarowali
Przepis niebawem;)

Przepis na uniwersalne ciasto na pizze
375g ciepłej wody
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki soli
595g mąki( ja używam mąki chlebowej)
12g suchych drożdży lub 24g świeżych
Dla posiadaczy wypiekaczy do chleba - Wrzucam wszystko do maszyny : najpierw woda, sól, oliwa, mąka i suche drożdże na wierzch. Nastawiam program do wyrabiania i wyrastania ciasta(1.30 minut)
Można równie dobrze ciasto wyrobić ręką, lub mikserem z hakiem do mieszania ciast drożdżowych.
Jeśli używacie drożdży świeżych najpierw zrobić zaczyn. Jak ciasto podwoi objętość wyłożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować wykroić okręgi, lub jak tam wolicie. Smaruję sosem pomidorowym z ziołami. Cieniuteńko w piórka siekam cebule , następnie szynkę, pieczarki i na co tylko macie ochotę. Serem posypuje jak już mini pizze się podpieką jakieś 5 do 8 minut przed końcem pieczenia. Domownicy preferują chrupiącą, dobrze wypieczona (podpieczona ) pizze, więc piekę w dość wysokiej temperaturze na kamieniu - Rozgrzewam piekarnik do 250 stopni wkładam pizze i obniżam temperaturę do 220 stopni .. Długość pieczenia zależy od rodzaj piekarnika u mnie to 15 minut
Dodam tylko ze zarówno mały M jaki i ten większy zachwyceni. Najmłodszy tak zajęty był jedzeniem że nie miał czasu wyrazić swojego zdania :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz