wtorek, 8 maja 2018

Tort angielski-ombre


Jakiś czas temu brałam udział w warsztatach cukierniczych w Gdyni. Tematem był tort w stylu angielskim. 
Mieszkając ponad dziesięć lat w UK, bardzo często spotykam się z tym rodzajem tortu, jadam, a nawet sama je piekę. 
Trudność zawsze stwarzała mi masa cukrowa. Tym razem postanowiłam ją oswoić i po warsztatach wzięłam się ostro do ćwiczeń. 
Tort jest prosty do przygotowania. 
Biszkopt to angielski w każdym calu- Victoria sponge z przepisu, samej królowej wypieków Mary Berry. Zamiast kremu maślanego i konfitury owocowej, użyłam kremu na śmietanie kremówce i gorzkiej czekoladzie. 
Konsystencja kremu jak i jego smak to genialna  straciatella. 
Nie nasączamy tortu, bo Victoria sponge cake jest samo w sobie wilgotne i słodkie. 
Macie ochotę na tort angielski? Koniecznie wypróbujcie!
A teraz jeszcze trochę prywaty...
Polecam Wam warsztaty u Marty i Izy w
Akademia Sztuki Cukierniczej
Jest to magiczne miejsce. Otrzymacie dużo praktycznej wiedzy i technik, a wszytko to w fantastycznej atmosferze. 
Jest wiele słodkich warsztatów- od tortów w stylu angielskim do fit wypieków. 
Marta dziękuję za fantastyczny czas.


Do upieczenia tortu będziecie potrzebowali:
Przepis na trzy blaty ciasta (pieczone jednocześnie w trzech takich samych formach).
338 g mąki
300 g cukru (drobnego do wypieków)
338 g masła lub margaryny
6 jajek 
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. 
Stopniowo dodawać jajka. Miksować do całkowitego połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. 
Ciasto podzielić na trzy porcje i wlać do przygotowanych wcześniej form (wysmarowanych i wyłożonych papierem do pieczenia) Piec w temperaturze 180 stopni  około 20 - 25 minut (do suchego patyczka) Po upieczeniu studzić 10 minut, wyjąć z form i wystudzić na kratce.
Krem straciatella
400 ml śmietany kremówki 
150 g posiekanej drobniutko gorzkiej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać odrobinę śmietany do masy czekoladowej i energicznie wymieszać, następnie dodać do pozostałej śmietany i wymieszać do połączenia. 

Krem maślany do posmarowania tortu (pod masę cukrową)
400 g masła w temperaturze pokojowej
300 ml skondensowanego słodzonego mleka
aromat waniliowy
Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać słodkie skondensowane mleko. 
Miksować aż krem zrobi się jedwabisty i biały -około 7 do 10 minut (może miedzy czasie wydawać się Wam, że krem się zważył -nie przejmujcie się tym i miksujcie, aż masa będzie jednolita)

Do ozdobienia będziecie potrzebowali:
Około 600 g mas cukrowej
Barwnik spożywczy w żelu (użyła fiolet wiltona) 
Wykrawaczkę okrągłą do ciastek (użyłam nakrętki od wina)


Wykonanie:
Wystudzony pierwszy blat ciasta ułożyć na podstawce i posmarować kremem czekoladowym. 
W taki sposób złożyć cały tort. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny.
Schłodzony tort posmarować masą maślaną. Posmarować go równo, aby krem maślany stanowił gładką izolację (inaczej  masa cukrowa rozpuściła się od kremu śmietanowego)
Schłodzić około 2 godzin. 
Masę cukrową wyrobić dokładnie i rozwałkować na około 3- 5 milimetrów. 
Na schłodzony tort przenieść na wałku rozwałkowaną masę i wyrównać. 
Około 50 g masy zafarbować na kolor intensywnie fioletowy. Rozwałkować i postępować dokładnie tak jak na filmie. Następnie dodajcie trochę białej masy cukrowej, aby kolor stał się jaśniejszy i utworzy się pożądane ombre :) 
Na sam koniec, krawędzie pomalowałam złotą farbą jadalną.
 Możecie (a nawet jest to wskazane) ozdobić  tort według własnej fantazji. Powodzenia

1 komentarz: