To ciasto (czy ten deser) podbiło serca moich kolegów z pracy i zapewne podbije serca wszystkich tych, którzy lubią polskie delicje, lub angielskie Jaffa cakes.
Biszkoptowy spód, pomarańczowy krem a wszystko wykończone musem z gorzkiej czekolady.
Jest delikatne i wręcz obłędne w smaku. Nie potrzebujecie wyrafinowanych składników, ani umiejętności. Warto spróbować!
Na ciasto/ deser będziecie potrzebowali
Biszkopt o średnicy 22 cm (upieczony biszkopt przekroić na połowę, lub jeśli chcecie grubszy spód pozostawcie w całości- biszkopt świetnie się mrozi, więc z powodzeniem można cześć biszkoptu przechować w zamrażarce.)
3 duże jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
6 łyżek drobnego cukru do wypieków
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia(samo dno)
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać łyżka, po łyżce cukier cały czas ubijając. Piana powinna być sztywna i lśniąca a roztarta między palcami, nie powinien być wyczuwalny cukier. Następnie dodać żółtka i wymieszać do połączenia. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia, uważając aby piana z białek nie straciła swojej puszystości. Piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni do suchego patyczka (około 35 minut.)
Krem pomarańczowy
1/2 litra soku przecierowego z pomarańczy
1 budyń waniliowy
1-2 łyżki cukru opcjonalnie
Blat biszkoptowy włożyć do tortownicy (tortownica powinna być wysoka, lub użyjcie większej tortownicy)
Z soku pomarańczowego ugotować budyń i gorący przelać na biszkopt, wystudzić.
Mus czekoladowy
225 g gorzkiej czekolady posiekanej na drobniutkie kawałki
2 łyżki brandy
30 g miękkiego masła
4 łyżki wody
3 jajka (osobno białka i żółtka)
60 g cukru
125 g śmietany kremówki (schłodzonej)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę, brandy i wymieszać. Powinien powstać jednolity czekoladowy sos.
Jeśli czekolada jest gorąca odstawić do lekkiego przestudzenia. Czekoladowy sos zmiksować z masłem, dodać żółtka i wymieszać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać łyżka po łyżce cukru. Piana powinna być sztywna i błyszcząca. Między czasie śmietanę ubić na sztywno.
Do sosu czekoladowego dodać połowę białek, delikatnie wymieszać, dodać śmietanę, wymieszać. Na koniec dodać resztę białek. Wymieszać dokładnie, ale bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić musowej struktury. Wyłożyć mus czekoladowy na wystudzony biszkopt z budyniem pomarańczowym, wyrównać i schłodzić w lodówce około 3 godziny.
Ozdobić rozetkami z bitej śmietany i kawałkami czekolady. Powodzenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz