niedziela, 15 lipca 2018

Domowy jogurt naturalny


Jestem absolutną fanką jogurtu naturalnego! 
Jego uniwersalność powoduje że jest niezastąpiony w mojej kuchni, począwszy od śniadania z musli, lub owocami a skończywszy na oparzeniach słonecznych - Moja babcia zawsze smarowała nas jogurtem naturalnym, lub maślanką-



 Z wielkim smutkiem odkryłam jakiś czas temu, że popularne jogurty są nafaszerowane zagęszczaczami i polepszaczami. Co tu polepszać? Jogurt sam w sobie stanowi doskonałość smaku i walorów odżywczych.  
Spróbujcie zrobić sami wasz domowy jogurt. 
Na drodze prób i błędów, oraz opinii najbliższych powstał przepis na jogurt nasz ulubiony. 
Nie za kwaśny, gęsty i tłusty. 
Skoro używamy go zamiast śmietany, a ma dodatkowo odżywiać młode organizmy, to musi być bogaty i tłusty.
Można też zrobić jogurt light. Zamiast tłustego mleka użyjcie odtłuszczonego, ale należy pamiętać że taki jogurt bez mleka w proszku i zagęszczaczy będzie stosunkowo rzadki.
Słów kilka o technicznej stronie takiej produkcji. 
Możecie użyć jogurtownicy elektrycznej. 
Utrzymuje ona stałą temperaturę, która umożliwia namnażanie bakterii jogurtowych. 
Można też kupić specjalny termos. 
Można użyć piekarnika, w którym zostawiamy na noc włączone światło, które nagrzeje środek kuchenki 
Można też zawinąć w pierzynę i tez jogurt się uda. 
Osobiście używam elektrycznej jogurtownicy ze słoiczkami. 
Mleko zaszczepiam bakteriami z jogurtu greckiego dobrej jakości. 
Można kupić specjalne szczepy bakterii do jogurtu. 
Przepis na 1 litr tłustego jogurtu
300 ml śmietany kremówki (świeżej)
700 ml tłustego mleka
100 g lekko podgrzanego jogurtu greckiego, lub szczepu bakterii jogurtowych

Mleko wymieszajcie ze śmietaną i podgrzejcie do temperatury 85 stopni Celsjusza (w celu zabicia nieporządanych bakterii, które mogą zepsuć nam jogurt.) 
Następnie ostudzić mleko do temperatury 46- 45 stopni. Dodać lekko podgrzany jogurt i wymieszać. Przelać do jogurtownicy, lub słoika (w zależności jaką metodę do produkcji jogurtu wybierzecie ) 
Temperatura musi być stała i nie może wynosić mniej niż 44-43 stopnie - To bardzo ważne.
Odstawiamy na około 6 -12 godzin. 
Im dłużej jogurt będzie stał tym będzie gęstszy i kwaskowaty.
Po upłynięciu czasu wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
 Jogurt można przechowywać do 6 dni w lodówce.

Przepis na jogurt light
1 litr chudego mleka 
100 ml jogurtu naturalnego dobrej jakości
Technologia produkcji jest identyczna jak opisałam wyżej.
Polecam Wam serdecznie. Powodzenia 

1 komentarz: