czwartek, 2 maja 2013
Słodko słono... czekoladowe ciasto z karmelem i solonymi orzeszkami..
Planowałam przedstawić Wam ten przepis jak uda mi się zrobić ładniejsze zdjęcia...
Fotograf ze mnie marny... pasja moja zawęża się tylko do kuchni niestety.
Asiu na Twoje życzenie zamieszczam teraz ze słabymi zdjęciami za co bardzo przepraszam.
To ciasto albo ten torcik to w naszej rodzinie numer jeden....
Młodszy M nie postrzeżenie zlizuje karmel i oddaje orzeszki bratu, a że brat preferuje słone nad słodkie to jest równie zadowolony.
Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.... nic nie zmieniałam bo przepis jest idealny.
Ciasto robi się szybko i nie wymaga przechowywania w lodówce (ja jednak przechowuje w chłodnym miejscu jest wtedy bardziej stabilne)
Zachęcam Was do spróbowania ...zdjęcia nie oddają pełnego smaku i atrakcyjności
Przepis
Ciasto brownie
200 g ciemnej czekolady
135 g masła
3/4 jasnego brązowego cukru (może być tez biały)
3 duże jaja
80 g maki pszennej
aromat wanilii lub pasta waniliowa lub co kto ma
Masło rozpuścić i wrzucić połamaną czekoladę- rozpuścić wszystko na maleńkiej mocy palnika.
Ostudzić. Roztrzepać jajka z cukrem i wanilia, wlać masę czekoladową i zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać do połączenia.
Tortownice lub inna formę (21cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia-dno tylko- i wlać masą. Piec 180 stopni około 25 minut
- Uwaga ciasto jest z natury wilgotne i jak to bywa z klasycznym brownie zakalcowate. Jest upieczone jak po wbiciu patyczka i nie będzie śladu surowego ciasta .
Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.
Krem fistaszkowy
250 g mascarpone
200 g masła orzechowego (gładkiego- smooth)
wszystko zmiksować na gładka masę
Sos karmelowy (można użyć gotowej masy krówkowej ale nie będzie tak gęsta jak sos karmelowy)
1/4 szklanki wody
150 g cukru
1/3 szklanki śmietany kremówki (double cream)
Zagotować wodę z cukrem aż się rozpuści. Na małym "ogniu" gotować NIE MIESZAĆ (można potrząsać garnkiem ) aż masa przybierze złoty kolor
Zdjąć z "ognia" i delikatnie wlewać kremówkę cały czas mieszając- masa będzie się pienić- odstawić do ostudzenia i zgęstnienia
+ 150 gram solonych orzeszków ziemnych
Gotowe ciasto brownie (przekrojone na pół) przełożyć 1/2 ilości kremu fistaszkowego .
Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu, posypać solonymi orzeszkami i polać wystudzonym karmelem... mniam pyyycha :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz