Święta bez makowca to nie są prawdziwe święta.
Tak więc i na blogu przed świętami makowiec być musi.
Szybko go zrobicie.
Możecie użyć gotowej masy makowej, lub zrobić ją samemu.
Jest prostsza niż myślisz, szybsza niż Ci się wydaje
Polecam spróbować i zrobić taką jaką lubisz najbardziej z migdałami, lub bez. Z rodzynkami i skórka pomarańczowa
Oto moja propozycja (ta porcja jest dość spora i na jedną roladę za duża.)
Niewykorzystaną masę makową możecie śmiało zamrozić.
Biszkopt upieczony w prostokątnej formie 43/31 cm
Przepis na biszkopt:
4 całe duże jajka
3/4 szklanki cukru do wypieków
1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej)
szczypt soli
Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować aż się spienią.
Przepis na biszkopt:
4 całe duże jajka
3/4 szklanki cukru do wypieków
1 szklanka mąki (użyłam uniwersalnej)
szczypt soli
Całe jajka umieścić w misie miksera, dodać cukier, szczyptę soli i chwilkę zmiksować aż się spienią.
Odstawić na kilka minut -około 5 minut (cukier się rozpuści)
W tym czasie przesiejcie mąkę. Płaską blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia.
Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut)
Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową na blaszkę, wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-180 stopni C z termoobiegiem 160.
Pieczcie około 10-15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Biszkopt powinien być nie spieczone raczej blady.
Przygotujcie sobie bawełnianą czystą ściereczkę. Posypcie cukrem, lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia.
W tym czasie przesiejcie mąkę. Płaską blaszkę wyłóżcie papierem do pieczenia.
Jajka ubijajcie tak długo, aż potroją swoją objętość (u mnie 6 minut)
Następnie w trzech turach, dodajcie przesianą mąkę i zamieszajcie szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Przełóżcie masę biszkoptową na blaszkę, wyrównajcie i do nagrzanego piekarnika-180 stopni C z termoobiegiem 160.
Pieczcie około 10-15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Biszkopt powinien być nie spieczone raczej blady.
Przygotujcie sobie bawełnianą czystą ściereczkę. Posypcie cukrem, lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia.
Domowa masa makowa
600 g maku (z oszczędności czasu kupuje mak mielony)
170 g cukru demerara (możecie użyć tez białego drobnego cukru)
100 g rodzynek, lub sułtanek lub suszonej żurawiny
70 g orzechów (mogą być włoskie )
30 g migdałów
3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki masła
2 łyżki amaretto lub aromat migdałowy
Można dodać ulubione dodatki suszone śliwki morela itp.
600 g maku (z oszczędności czasu kupuje mak mielony)
170 g cukru demerara (możecie użyć tez białego drobnego cukru)
100 g rodzynek, lub sułtanek lub suszonej żurawiny
70 g orzechów (mogą być włoskie )
30 g migdałów
3/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki masła
2 łyżki amaretto lub aromat migdałowy
Można dodać ulubione dodatki suszone śliwki morela itp.
Mak zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia.
Następnie odcedzić ( używam do tego gazy)
Zmiksować z pozostałymi składnikami
Przechowywać do 5 dni w lodowce lub zamrozić.
Jeśli chcemy użyć masy makowo-bakaliowej należy zmiksować ją z białkami.
Zmiksować z pozostałymi składnikami
Przechowywać do 5 dni w lodowce lub zamrozić.
Jeśli chcemy użyć masy makowo-bakaliowej należy zmiksować ją z białkami.
Na 600g masy używam 6 ubitych na sztywno białek i trzy żółtka.
Powodzenia
P.S
Jeśli nie posiadacie maku mielonego, można zmielić go w młynku i dalej postępować według przepisu, lub
zalać wrzątkiem zagotować ostudzić i zmielić .
Powodzenia
P.S
Jeśli nie posiadacie maku mielonego, można zmielić go w młynku i dalej postępować według przepisu, lub
zalać wrzątkiem zagotować ostudzić i zmielić .
Konfitura żurawinowa
1 szklanka świeżej żurawiny
3/4 szklanki cukru
Żurawinę włóżcie do garnka i zacznijcie podgrzewać, następnie wsypcie cukier i podgrzewajcie tak długo, aż cukier się rozpuści a żurawina popęka. Wystudzić.
Wykonanie.
Rozwińcie biszkopt nałóżcie najpierw wzdłuż dłuższego boku żurawinę z cukrem, następnie masę makową. Zawińcie dokładnie w ściereczkę, lub papier do pieczenia i odstawcie na dwie godziny do lodówki. Po tym czasie rozwińcie roladę i udekorujcie rozpuszczoną czekoladą, lub cukrem pudrem. Powodzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz