Lubie robić torty dla dzieci, bo ich szczerość wzbogaca i uszczęśliwia mnie zawsze.
Czasem krytyka może boleć, ale dziecko prawdę ci powie.
Tort dla Dużej Matyldy, która wcale aż taka duża nie jest, ale że wśród dzieci są aż dwie Matyldy, więc siłą rzeczy jest mała (moja) Matylda i duża.
Duża Matylda jest niezwykle uroczą dziewczynką, o pięknych jasnych, kręconych włosach.
Ćwiczy judo i BJJ, więc lepiej jej w drogę nie wchodzić.
Matyldo moja ulubiona Happy Birthday !
Tort zagadka, kto zgadnie gdzie jest błąd?
Matyldo moja ulubiona Happy Birthday !
Tort zagadka, kto zgadnie gdzie jest błąd?
Biszkopt pieczony w tortownicy-20 cm
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery części.
Pianka truskawkowa
1 galaretka truskawkowa
100 g wody
300 g śmietany kremówki
Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia ale uważać aby nie stężała. Następnie zacząć ubijać śmietanę, jak zacznie gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę. Ubijać aż zrobi się puszysta.
Pianka kiwi
1 galaretka kiwi
100 g wody
300 ml śmietany kremówki
Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej.
Krem waniliowy z malinami
125 g mascarpone
250 g śmietany
1/2 łyżeczki wanilii
100 g malin
Krem do posmarowania tortu z wierzchu
400 g masła
400 g mleka słodzonego skondensowanego
Barwniki
Różowy
zielony
niebieski- lazurowy
żółty
Masło utrzeć na puszysto, dolewać stopniowo skondensowane mleko. Z ubitego kremu odłożyć po 1 łyżce do trzech miseczek. Do każdej miseczki dodać inny barwnik (oprócz lazurowego) i rozmieszać dokładnie. Do pozostałego kremu dodać lazurowy i wymieszać do uzyskania pożądanego koloru.
Polewa czekoladowa
75 g cukru
25 ml wody
50 ml śmietany kremówki
25 g kakao
4 gramy żelatyny
Polewę wykonajcie jak tort będzie się chłodził( już złożony i posmarowany z wierzchu tort.) Wodę zagotować z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru, dodać kakao, śmietanę i zagotować. Odstawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać.
Przed polaniem tortu schłodzić polewę do temperatury maksymalnie 32 stopnie
Tort nasączony jest słodką lemoniadą
Wykonanie
Z podanych kremów złożyć tort zaczynając od pianki truskawkowej. Za każdym razem nasączać biszkopt lemoniadą. Po złożeniu schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny.
Schłodzony tort posmarować dokładnie kremem o kolorze lazurowym. Kolejny raz schłodzić.
Schłodzony tort miejscami posmarować kolorowym kremem(takie ciapki) i rozsmarować nożem od dołu do góry. Posmarowany tort przed polaniem polewą czekoladową należy mocno schłodzić, możecie włożyć go do zamrażalnika na 10 minut.
Ozdóbcie według pomysłu. Zrobiłam z masy cukrowej ozdoby- serduszka, kwiatki, kolorowe kulki.
Można użyć ciasteczka, czekoladki i kolorowe posypki. Miejscami przykleiłam jadalne srebro, aby nadać mu jeszcze bardziej zwariowany charakter. Spróbujcie z własną dekoracją to naprawdę fantastyczna zabawa.
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę następnie dodawać łyżka po łyżce cukier, cały czas mieszając. Ubijajcie tak długo, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Dodajcie żółtka i zamieszajcie aż żółtka połączą się z białkami. Następnie dodajcie w trzech turach przesianą mąkę. Delikatnie zamieszajcie szpatułką, aby mąka połączyła się z białkami, ale białka nie opadły.
Przełóżcie do tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.
Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić cztery części.
Pianka truskawkowa
1 galaretka truskawkowa
100 g wody
300 g śmietany kremówki
Galaretkę truskawkową rozpuśćcie w 100 ml gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do przestudzenia ale uważać aby nie stężała. Następnie zacząć ubijać śmietanę, jak zacznie gęstnieć dolewać schłodzoną galaretkę. Ubijać aż zrobi się puszysta.
Pianka kiwi
1 galaretka kiwi
100 g wody
300 ml śmietany kremówki
Postępować dokładnie tak samo, jak przy piance truskawkowej.
Krem waniliowy z malinami
125 g mascarpone
250 g śmietany
1/2 łyżeczki wanilii
100 g malin
Krem do posmarowania tortu z wierzchu
400 g masła
400 g mleka słodzonego skondensowanego
Barwniki
Różowy
zielony
niebieski- lazurowy
żółty
Masło utrzeć na puszysto, dolewać stopniowo skondensowane mleko. Z ubitego kremu odłożyć po 1 łyżce do trzech miseczek. Do każdej miseczki dodać inny barwnik (oprócz lazurowego) i rozmieszać dokładnie. Do pozostałego kremu dodać lazurowy i wymieszać do uzyskania pożądanego koloru.
Polewa czekoladowa
75 g cukru
25 ml wody
50 ml śmietany kremówki
25 g kakao
4 gramy żelatyny
Polewę wykonajcie jak tort będzie się chłodził( już złożony i posmarowany z wierzchu tort.) Wodę zagotować z cukrem, aż do rozpuszczenia się cukru, dodać kakao, śmietanę i zagotować. Odstawić z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać.
Przed polaniem tortu schłodzić polewę do temperatury maksymalnie 32 stopnie
Tort nasączony jest słodką lemoniadą
Wykonanie
Z podanych kremów złożyć tort zaczynając od pianki truskawkowej. Za każdym razem nasączać biszkopt lemoniadą. Po złożeniu schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny.
Schłodzony tort posmarować dokładnie kremem o kolorze lazurowym. Kolejny raz schłodzić.
Schłodzony tort miejscami posmarować kolorowym kremem(takie ciapki) i rozsmarować nożem od dołu do góry. Posmarowany tort przed polaniem polewą czekoladową należy mocno schłodzić, możecie włożyć go do zamrażalnika na 10 minut.
Ozdóbcie według pomysłu. Zrobiłam z masy cukrowej ozdoby- serduszka, kwiatki, kolorowe kulki.
Można użyć ciasteczka, czekoladki i kolorowe posypki. Miejscami przykleiłam jadalne srebro, aby nadać mu jeszcze bardziej zwariowany charakter. Spróbujcie z własną dekoracją to naprawdę fantastyczna zabawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz