Pyszne kruche ciasteczka z jeszcze pyszniejszym cytrynowym , bosko kwaśnym lemon curd.
Można zamiast cytrynowego nadzienia użyć dżemu.
Dla bardziej zapracowanych emigrantów przypominam, że lemon curd można kupić w każdym sklepie a cena waha się od kilkudziesięciu pensów do kilku funtów.
Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki
Przepis
180 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
2 szklanki mąki pszennej
lemon curd lub dżem (jak wolicie)
Masło ucieram na puszysta masę dodając cukier puder, następnie cukier. Dodaje jajko ciągle ucierając. Następnie skórkę z cytryny z sokiem, pastę waniliowa. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Na tym etapie ja już mieszam wszystko ręką. Jak połączą się składniki zawinąć w folie i do lodówki na 1h.
Po schłodzeniu rozwałkować (wałkuje przez folię spożywczą wtedy nie klei mi się do wałka)
Powycinać ciasteczka , zrobić po środku dołek (palcem , łyżeczka , nakrętką od napoju) i szprycą, lub łyżeczką nałożyć lemon curd. Nie nakładać za dużo bo wypłynie. Piec w temp 180 stopni C około 15 minut.
Przepis na lemon curd
2 duze jajka
2 żółtka
160g drobnego cukru
80g masła
sok i skórka z dwóch cytryn
W garnuszku roztrzepać żółtka i cukier. Postawić na kuchence podgrzewać lekko i dodać od razu masło sok i skórkę z cytryny. Mieszać aż się zagotuje i zgęstnieje. Przetrzeć przez sito i gotowe.
Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;)
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz