poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Bułeczki śniadaniowe


Mało piekę ostatnio, obiad tez przygotowuje minimalnym wysiłkiem ..
Czekam z utęsknieniem aż miną mdłości .. nie tylko ja jestem tym już bardzo zmęczona ..domownicy również maja już tej " bidy" dość
Postanowiłam zrobić im niespodziankę i upiecz bułeczki na śniadanie.
Ciasto na bułki wyrobiłam wieczorem. Wieczorem tez uformowałam bułeczki, ułożyłam na natłuszczonej blaszce, owinęłam folia spożywcza i schowałam do lodówki.
Rano wyjęłam bułeczki i poczekałam 30 minut aż ogrzeją się. W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 200 stopni (piekłam na kamieniu ale można też na blaszce. Niektórzy rozgrzewają blaszkę w piekarniku i przekładają bułeczki ... Bułeczki wtedy pięknie odbijają do góry  są puszyste i pięknie wyrośnięte.)
Nie robiłam tak, wiec nie wiem jak to wygląda w praktyce. Piekę pieczywo drożdżowe i na przykład strucel na rozgrzanym kamieniu- super sprawa polecam
 Możecie sobie zerknąć jakie cuda robią fachowcy z ciasta drożdżowego o  Tu.
Przepis na chałkę zamieszczę wkrótce :)
Próbowałam różnych przepisów na bułeczki ale ten jest najlepszy pochodzi z bloga Moje Wypieki

Przepis
475 g mąki pszennej (użyłam maki chlebowej)
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli (użyłam czubatej łyżeczki)
1 łyżeczka cukru (użyłam płaskiej łyżeczki)
5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
275 ml wody.

Zagnieść ciasto (jeżeli używacie świeżych drożdży zróbcie wcześniej zaczyn).
Wyrobić dość dokładnie- około 10 minut (można wyrobić mikserem używając specjalnych haków do ciasta drożdżowego). Pozostawić do wyrośnięcia.
Następnie krótko wyrobić i uformować bułeczki.
Można piec jak się tylko trochę napusza(około 30 minut) lub schować do lodówki i upiec rano.
Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym z łyżką mleka jajkiem i obsypać ulubionymi ziarnami, lub ziołami.
Piec w temperaturze 200 stopni przez około 10- 12 minut do zrumienienia.
Smacznego

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Fish cake- angielskie kotleciki rybne


Kiedy wyemigrowałam do UK nasłuchałam się jaka niedobra jest kuchnia brytyjska.
Tłusta, z mała ilością warzyw, gdzie królują ziemniaki i ryba....
Zmieniłam zdanie kiedy to spróbowałam dobrze zrobionej , pysznie ugotowanej angielskiej kuchni. Tak samo jest z rodzimą kuchnia...
Kupując pierogi z marketu nie ma czym się zachwycać ...czy barszcz proszku....ale babcine pierożki czy naleśniki z twarogiem, warte są każdych pieniędzy.
Jak już pisałam, nie raz miałam okazje pracować z dobrymi szefami kuchni.
Przygotowywali oni wszystko sami, od gravy (przepyszny sos) po gotowana szynkę.
Zasmakowałam tam najlepszych fish cake na wyspach. Zrobić je można z każdego rodzaju ryby ...im szlachetniejsza ryba tym smak bogatszy. Kotleciki można smażyć na głębokim tłuszczu, na patelni jak tradycyjne kotlety, i można tez upiec w piekarniku na blaszce.  Dodatki tez można użyć w zależności od upodobań- zioła, przyprawy.
Dzis podaje Wam przepis na tradycyjne, przepyszne, chrupkie fish cake :)

Przepis
Około 450 g filetów rybnych (użyłam tym razem mrożone płaty -cod (dorsz))
około 350 - 400 g ugotowanych ziemniaków -zmielonych lub przeciśniętych przez praskę
mały pęczek natki pietruszki 
mały pęczek szczypiorku (siekamy białe części cebulki z kawałkiem zielonego szczypiorku)
jajko, sól, pieprz, i co kto lubi

Płaty rybne króciutko gotuje w mleku, odcedzam i drobie na niewielkie kawałki, wybierając ewentualne ości.
Dodaje ziemniaki (zmielone lub przeciśnięte przez praskę) . Posiekaną drobniutko natkę pietruszki i szczypiorek. Sól, pieprz, jajko i zamieszać. Konsystencja będzie klejąca, ale się nie zrażać,  leciutko bardzo obsypać ręce mąka. Formować kotleciki i schłodzić w lodówce, przynajmniej trzy godziny( zawsze wieczorem formuje kotleciki i na drugi dzień je smażę) . Schłodzone kotlety będą bardziej zwarte. Przygotować sobie troszkę mąki , roztrzepane jajko, i bułkę tartą.
Fish cake najpierw delikatnie obtaczamy w mące następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Można schłodzić przed smażeniem.  Smażyć na złot kolor. Ja smażyłam na patelni z większą ilością oleju niż przy tradycyjnych kotletach ( fish cake był zanurzony w gorącym oleju do połowy) Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym . Podawać gorące.

Najlepsze do Fish cake jest sos tatarski. Mój ulubiony szef kuchni robił taki szybki niezwykle prosty i pyszny sos z
1/2 małej cebulki lub dwie szalotki.
posiekana natka pietruszki w ilości według uznania
2 lub 3 ogórki konserwowe
przyprawy według uznania
majonez
Drobniutko posiekać cebulkę, natkę, ogórek, wymieszać z majonezem i przyprawami .:)
Smacznego




piątek, 12 kwietnia 2013

Kruche ciasteczka z lemon curd, z miłości do cytryny :)




Pyszne kruche ciasteczka z jeszcze pyszniejszym cytrynowym , bosko kwaśnym lemon curd.
Można zamiast cytrynowego nadzienia użyć dżemu.
Dla bardziej zapracowanych emigrantów przypominam, że lemon curd można kupić w każdym sklepie a cena waha się od kilkudziesięciu pensów do kilku funtów.
Przepis pochodzi z blogu  Moje Wypieki

Przepis
180 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny 
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże jajko
2 szklanki mąki pszennej
lemon curd lub dżem (jak wolicie)


Masło ucieram na puszysta masę dodając cukier puder, następnie cukier. Dodaje jajko ciągle ucierając. Następnie skórkę z cytryny z sokiem, pastę waniliowa. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Na tym etapie ja już mieszam wszystko ręką. Jak połączą się składniki zawinąć w folie i do lodówki na 1h.
Po schłodzeniu rozwałkować  (wałkuje przez folię spożywczą wtedy nie klei mi się do wałka)
Powycinać ciasteczka , zrobić po środku dołek (palcem , łyżeczka , nakrętką od napoju) i szprycą, lub łyżeczką nałożyć lemon curd. Nie nakładać za dużo  bo wypłynie. Piec w temp 180 stopni C około 15 minut.


Przepis na lemon curd
2 duze jajka
2 żółtka
160g drobnego cukru
80g masła
sok i skórka z dwóch cytryn

W garnuszku roztrzepać żółtka i cukier. Postawić na kuchence podgrzewać lekko i dodać od razu masło sok i skórkę z cytryny. Mieszać aż się zagotuje i zgęstnieje. Przetrzeć przez sito i gotowe.

Można przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;)
smacznego :)