wtorek, 23 maja 2017

Najmodniejszy tort urodzinowy - unicorn


Jeden z najmodniejszych tortów urodzinowych. Zrobienie go było czystą przyjemnością.
Ciasto to tradycyjny biszkopt a przełożony jest musem z mango. 
Polecam Wam bardzo !


Biszkopt (19 cm średnicy)

5 jajek (osobno żółtka i białka)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej


Mąki wymieszać i przesiać. 
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Dodać żółtka- nie przestając ubijać. 
Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. 
Przełożyć do tortownicy. (Używając papieru do pieczenia podnieście boki tortownicy, bo biszkopt na pewno urośnie wam bardzo wysoki i wypłynie z formy.)  Wyłożyć papierem do pieczenia dno - później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki.

Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy)
Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki.


Krem na bazie bezy szwajcarskiej 
( do posmarowania tortu z wierzchu)

460 g masła miękkiego i pokrojonego w kosteczkę
6 białek
1,5 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Odrobina barwnika niebieskiego (użyłam blue sky wiltona)

Zobaczcie na filmie jak poradzić sobie z kremem. 

Białka umieścić w misce, roztrzepać ze szczyptą soli. 
Dodać cukier i mieszać w kąpieli wodnej (ustawiamy miskę na garnku z gotującą się lekko wodą, uważając aby dno garnka nie dotykało wrzącej wody) 
Mieszać aż cukier się całkowicie rozpuści (łatwo sprawdzić to rozcierając trochę białka między palcami- jeśli nie wyczuwamy cukru znaczy że masa jest gotowa)
Jeśli białka z miską się nagrzały, odstawcie do ostudzenia. Ostudzone białka przelać do miski miksera i ubijać (końcówką do ubijania piany) do uzyskania bardzo gęstej piany. 
Następnie zmieńcie końcówkę na mieszającą, i miksując na średnich obrotach, dodajemy pokrojone na kawałeczki miękkie masło. 
Kawałek po kawałku cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Masa będzie wyglądała jakby się zważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe. 
Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę. 

Dodać barwnik i zamieszać ( najlepszy będzie barwnik w proszku lub w żelu - nie zawierają wody) 
Krem jest gotowy do ozdabiania.

Masa do ozdobienia tortu (kolorowe kwiatki )
200 g masła ( miękkie)
3/4 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mleka
Barwniki (użyłam różowego i niebieskiego oraz białego.)

Mleko zagotujcie z cukrem pudrem - nie gotujcie długo tylko do rozpuszczenia się cukru - przestudzić 


Masło dokładnie utrzeć na puszysto, nie przestając ucierać dolewać przestudzone mleko z cukrem, ucierać aż będzie dobrze napowietrzony lekki krem.
Krem podzielić równo na trzy części. Każdą część zabarwić na ulubiony kolor- dokładnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

Róg jednorożca zrobiłam z masy cukrowej. 
Na patyczku do szaszłyków zawinęłam pasek masy cukrowej, a później pomalowałam złotą farbką (specjalną do żywności-możecie użyć złotego spray. Dostępny jest w markecie na dziale z produktami do pieczenia i ozdabiania.) Uszy wycięłam z masy cukrowej i pomalowałam tak jak róg.
Poncz to woda z sokiem z cytryny i posłodzona do smaku.

Wykonanie. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na podstawce i delikatnie nasączyć. Posmarować musem z mango i przykryć blatem biszkoptowym. Z kolejnym postępować tak samo. Złożony tort wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. 
Schłodzony tort posmarować z wierzchu kremem na bezie 
szwajcarskiej. Posmarować i wyrównać i następnie wstawić do lodówki. 
Schłodzony tort ozdobić rogiem uszami i zrobić ozdobne kwiatuszki z kolorowej masy maślanej. Posypać srebrnym pyłkiem jadalnym. Ozdobić według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz