piątek, 29 marca 2013

Wielkanocna babka piaskowa- bezglutenowa.



Wielkanoc kojarzy mi się z pisankami, lanym poniedziałkiem i babką piaskową... Nie wiem dlaczego umknął mi gdzieś żurek i chrzan....
Babka piaskowa lekka, puszysta i z dnia na dzień bardziej krucha... koniecznie posypana cukrem pudrem mniam !
Taką babkę znalazłam na Moich wypiekach, i jak zawsze coś muszę zmienić, ulepszyć, tak ta babka jest idealna. Przepis jest genialny a do tego dla małych i dużych uczulonych na gluten.

Przepis na babkę
5 jajek
1 szklanka drobnego cukru
1 i 3/4 mąki ziemniaczanej (użyłam corn flour)
200 g masła
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z dwóch cytryn lub ulubiony aromat

Formę (2,6 litra) wysmarować i wysypać bułką tartą  (bezglutenowcy nap. mielonymi migdałami)
Całe jajka dobrze ubić na puszysta masę-  (należy się przyłożyć do ubijania bo od tego zależy czy będzie puszysta bez zakalca). Stopniowo po łyżce dodawać cukier dalej ubijając
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia. Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat. Masło rozpuścić w garnuszku i takie wrzące wlać do ciasta dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować.
Ciasto wlać do formy- rośnie jak szalone wiec nie powinno zajmować więcej niż 2/3 wysokości. Piec 50-60 minut w 170 stopniach Celsjusza (do suchego patyczka) Babka która będzie pieczona w zbyt wysokiej temperaturze pęknie i na wierzchu spiecze się  a w środku będzie surowa.
Po kilku minutach od upieczenia wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem, lukrem czy polewą czekoladową. smacznego!

Brak komentarzy: